PDA

View Full Version : Ako tko zna neka pomogne: povećanje iskoristivosti kapaciteta procesora (do 90%)!

Meme
03-07-2007, 15:34
Sve je napisano u naslovu! Jel' ko zna!? Jel' se to sredi u BIOS-u!?

Aj baš me zanima jel' ko zna!? :cool:

Jun
03-07-2007, 15:45
Je li to overclocking?:misli:

Uglavnom, ja ne znam, imam zabranu prčkanja po BIOS-u.:rolleyes: :D:D

prometheus
03-07-2007, 19:29
Povečanje iskoristivosti kapaciteta procesora? :misli: :D Kako povečati kapacitet procesora.Valjda misliš na iskoristivost bez kapaciteta tj. iskoristivost u taktu.:D
A trebao si barem reči podatke o procesoru,matična ploča,memorija.O tome ima cijela hrpa foruma,stranica i savjeta.Nije nešto strašno i opasno,ali u ove vruće dane, ukoliko nemaš neko kvalitetnije hlađenje, nije ti baš preporučljivo.A neki dobici i nisu nešto impresivni.Nisam dugo to radio.Pustilo me.Sada ima previše parametra nego kako je bilo prije za vremena Pentiuma II,Athlona XP itd. za te procedure, tako da mi se neda sa time eksperimentirati previše (puno restartanja, kombinacija za neku optimalnu brzinu),previše gnjavaže.

Je li to overclocking?

Uglavnom, ja ne znam, imam zabranu prčkanja po BIOS-u.
Mala mudrica sve zna :D

Meme
03-07-2007, 20:31
Ma nije za mene.. Pitao sam onako općenito!

A šta se tiče naslova, pa mislim da je jasan. Procesor ima kapacitet rada. Kapacitet rada! Iskoristivost tog kapaciteta! :mig:

prometheus
03-07-2007, 21:22
Ma nije za mene.. Pitao sam onako općenito!

A šta se tiče naslova, pa mislim da je jasan. Procesor ima kapacitet rada. Kapacitet rada! Iskoristivost tog kapaciteta! :mig:
Ajde dobro :D Glavno da se razumije o čemu se radi.Ako se radi o iskoristivosti procesora, sve zavisi od programa koji se koristi.Ako je neki zahtjevniji program, naravno da će do kraja opteretiti procesor.Sve zavisi od područja kojim se neki program bavi.Ako je neka 64 bitna aplikacija u pitanju, onda če se veča iskoristivost procesora dogoditi korištenjem 64 bitnog operativnog sustava (jer se 64 bitni programi ne mogu izvoditi na 32 bitnom sistemu).Idem od pretpostavke da se radi o povečanju brzine.Brzina procesora se mijenja u BIOS-u.Sada zavisi kakav je tip matične ploče (proizvođač,čipset).Ako je neka jeftinija ploča, rijetko da ima neke naprednije mogućnosti podizanja frekvencije procesora ali ne mora biti slučaj.Jeftinije matične ploče mogu imati neke manje mogućnosti naštimavanja frekvencija i drugih postavki,ali ne tako raskošne kao na skupljim modelima.Skuplje ploče obično imaju i jače verzije čipseta koje omogučuju više opcija i dodataka.Sada nVIDIA prednjači po mogućnostima svojih čipsetova za AMD i Intel procesore,po pitanju overclocking sposobnosti.Samo u slučaju Intela, on također radi čipsete za svoje procesore i neke verzije npr. 975X ili 965P nisu loši overclockeri.SiS i VIA čipsetovi se nalaze na jeftinijim pločama.VIA čipset bi trebalo izbjegavati za Intel platformu,a niti za AMD više nije neki izbor, pogotovo za ove nove procesore koji izlaze.SiS nije loš ni za AMD ni Intel ako se želi proći jeftino.U zadnje vrijeme nisam previše pratio što se događa sa čipsetima i pločama,pa nemam neke detaljnije informacije.