PDA

View Full Version : NOVI RAT u BIH?

Agent Smith
14-11-2007, 18:50
Sprema li se rat u Bosni? Poslije svih ovih Bošnjačkioh pritisaka i terora nad Srbima i Hrvatima? Kad Bošnjaci jedini i dalje žele okupatorski NATO u Bosni, a u isto vrijeme šalju svoju vojsku u okupatroske misije protiv muslimana u Afgansitanu? Ludilo ili samo šizofrenija. Pogledajte kako se na ovoj temi svađaju.

Genocidal Serbia Is Preparing To Attack Bosnia Again
http://irandefence.net/showthread.php?t=23643

Hoće li biti rata? Tko gura novi rat u Bosni?Je li slučajno ili je koordinirano to s prijetnjama šiptarskih terorista na Kosovu?da će proglasiti nezavisnost, bez obzira priznao to Beograd i svijet ili ne?
Ova tema je vrijedna za razumijevanje svega. http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=1811

Genocidna je i bošnjačka (lukava i kurvinjska) politika u Bosni,koja silom želi "pobošnjačiti"i dekristijanizirati Srbe i Hrvate.Želi Srbima i Hrvatima silom nametnuti školske programe koji nisu prihvatljivi za Srbe i Hrvate. I ne manje zlo,Bošnjaci vrijeđaju Srbe i Hrvate, tvrdeći da u Bosni ne žive nikakvi Srbi i Hrvati,(kao da su Hrvati i Srbi u BiH pali s Marsa?!) nego samo "bošnjaci"?? (oni cijelim narodima negiraju etničku pripadnost, to je kažnjivo i po međunarodnim zakonima?! Bošnjaci šire propagandu među svojom djecom, da su u stvari Hrvati "bosanski katolici" a Srbi "bosanski pravoslavci"??? A da Srbi žive u Srbiji a Hrvati u Hrvatskoj! Je li ovo genocid? Sve je ovo priprema da se Hrvate i Srbe proglasi - "bošnjacima" i da tuku i u zatvore bacaju one koji se usude izjasniti kao Hrvati ili Srbi!! :mad: )Tko onda izaziva i gura novi rat?:cool:

Bošnjački puzeći genocid nad Hrvatima i Srbima u Bosni!:mad:

Lanterna
16-11-2007, 05:00
Sprema li se rat u Bosni? Poslije svih ovih Bošnjačkioh pritisaka i terora nad Srbima i Hrvatima? Kad Bošnjaci jedini i dalje žele okupatorski NATO u Bosni, a u isto vrijeme šalju svoju vojsku u okupatroske misije protiv muslimana u Afgansitanu? Ludilo ili samo šizofrenija. Pogledajte kako se na ovoj temi svađaju.

Hoće li biti rata? Tko gura novi rat u Bosni?Je li slučajno ili je koordinirano to s prijetnjama šiptarskih terorista na Kosovu?da će proglasiti nezavisnost, bez obzira priznao to Beograd i svijet ili ne?
Ova tema je vrijedna za razumijevanje svega. http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=1811

Genocidna je i bošnjačka (lukava i kurvinjska) politika u Bosni,koja silom želi "pobošnjačiti"i dekristijanizirati Srbe i Hrvate.Želi Srbima i Hrvatima silom nametnuti školske programe koji nisu prihvatljivi za Srbe i Hrvate. I ne manje zlo,Bošnjaci vrijeđaju Srbe i Hrvate, tvrdeći da u Bosni ne žive nikakvi Srbi i Hrvati,(kao da su Hrvati i Srbi u BiH pali s Marsa?!) nego samo "bošnjaci"?? (oni cijelim narodima negiraju etničku pripadnost, to je kažnjivo i po međunarodnim zakonima?! Bošnjaci šire propagandu među svojom djecom, da su u stvari Hrvati "bosanski katolici" a Srbi "bosanski pravoslavci"??? A da Srbi žive u Srbiji a Hrvati u Hrvatskoj! Je li ovo genocid? Sve je ovo priprema da se Hrvate i Srbe proglasi - "bošnjacima" i da tuku i u zatvore bacaju one koji se usude izjasniti kao Hrvati ili Srbi!! :mad: )Tko onda izaziva i gura novi rat?:cool:

Sto su to ''bosnjaci'', to mi nikad nitko nije uspio objasniti.
Kako odjednom ''bosnjaci", a nema Srba i Hrvata? Odakle su ti "bosnjaci dosli"? Pali s Marsa u sred Bosne?

Ili glume Ameriku, kao tamo su svi Amerikanci, pa ce sad u Bosni svi biti 'bosnjaci'. :rolleyes:

Glasam za muslimane. Sve sto se moze dogoditi ce samo biti reakcija na njihovu nepravednu politiku. :flop:

Agent Smith
17-11-2007, 18:07
Sto su to ''bosnjaci'', to mi nikad nitko nije uspio objasniti.
Kako odjednom ''bosnjaci", a nema Srba i Hrvata? Odakle su ti "bosnjaci dosli"? Pali s Marsa u sred Bosne?

Ili glume Ameriku, kao tamo su svi Amerikanci, pa ce sad u Bosni svi biti 'bosnjaci'. :rolleyes:

Glasam za muslimane. Sve sto se moze dogoditi ce samo biti reakcija na njihovu nepravednu politiku. :flop:

Bošnjacima sebe nazivaju uglavnom muslimani u Bosni. Srbi sebe nazivaju (i pišu u službenim dokumentima kao - Srbe) Hrvati sebe nazivaju (i pišu u službenim dokumentima kao - Hrvate) "Bošnjaštvo" je pokušaj igre opred svijetom, a da se pokaže da su u Bosni nekakvi "bošnjaci" i da se na tu temu, traži UNITARNA Bosna, po modelu propale Jugoslavije. Unitarna Bosna kao TAMNI VILAJET za "kršćansku raju"! I pod tzv. "jedinstvenom bosnom" uništenje etničkih USTAVNIH naroda, - Srba i Hrvata. Prozirana i opasna politika talibana.

bogsvarog
18-11-2007, 00:06
Dva policajca povređena u sukobu ispred džamije u Novom Pazaru

Blic

Dva policijaca i jedan građanin povređeni su danas u sukobu dve grupe muslimanskih vernika ispred novopazarske Altum-alem džamije, rekao je Tanjugu izvor u policiji.

Jedna osoba pogođena je iz vatrenog oružja u vrat tokom sukoba ispred džamije. Kako saznaje agencija Beta, E. B. je trenutno u operacionoj sali.

Vernici koji podržavaju Adema Zilkića i koji se od 6. novembra klanjaju ispred džamije, danas su pokušali da uđu u objekat, a u tome ih je sprečila grupa koja podržava Muamera Zukorlića, koja je bila u džamiji.
Policija je intervenisala i trenutno ne dozvoljava prilaz objektu.
Sukob, koji se dogodio neposredno pred početak najznačajnije nedeljne molitve - džume, izbio jedanaestog dana od otpočetih radova na rekonstrukciji te džamije zbog čega su vernici, koje predvodi sandžački imam Islamske zajednice Srbije Hasib Suljović, molitve održavali ispred tog verskog objekta.
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić optužio je ranije glavnog muftiju Muamera Zukorlića da je džamiju, na prevaru, okupiralo njegovo "do zuba naoružano obezbeđenje", dok pripadnici Zukorlićeve opcije tvrde da je reč o ranije planiranoj rekonstrukciji jedne od najstarijih novopazarskih džamija koja je pod zaštitom države.Ovo je okupirani deo Srbije ali će se verovatno medjusobno pobiti tako da će nam biti olakšan posao.Bošnjaci su izmišljena nacija kao i današnji Kosovari.Svi znamo ko su i jedni i drugi,neprijatelji EvropeSrbije i Hrvatske i tako se treba ponašati prema njima!
Ovo je napad na policiju ali mi imamo ovde anti-srpsku vlast pa im odgovaraju ratna žarišta a isto tako je i sloba radio sve zbog vlasti.
http://www.youtube.com/watch?v=X3iyHx8n7zM

Za Kosovo sam spreman kada gamad proglasi jednostrano nezavisnost!
U ETNIČKO ČIŠĆENJE 100%

Lanterna
18-11-2007, 04:19
Bošnjacima sebe nazivaju uglavnom muslimani u Bosni. Srbi sebe nazivaju (i pišu u službenim dokumentima kao - Srbe) Hrvati sebe nazivaju (i pišu u službenim dokumentima kao - Hrvate) "Bošnjaštvo" je pokušaj igre opred svijetom, a da se pokaže da su u Bosni nekakvi "bošnjaci" i da se na tu temu, traži UNITARNA Bosna, po modelu propale Jugoslavije. Unitarna Bosna kao TAMNI VILAJET za "kršćansku raju"! I pod tzv. "jedinstvenom bosnom" uništenje etničkih USTAVNIH naroda, - Srba i Hrvata. Prozirana i opasna politika talibana.

To je sluzbeno objasnjenje, no i dalje ne govori odakle ti nekakvi ''bosnjaci''.

Jasno mi je o cemu pricas, kao sto mi je jasno da je bajka o ''bosnjacima'' zapravo magla. :cool:

Bosancherisimo
25-11-2007, 13:08
Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467 godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam. Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora - Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907 godine.

Evo malo zanimljivosti..mozete da ulozite kviska ako zelite..:)

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike." Istaknuti bošnjački intelektualac, Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima." Prof. Dr. Mustafa Memić se slaže, i ističe: "Od sredine XIX stoljeća od kada su se javljali nacionalni pokreti Srba i Hrvata, vodila se permanentna borba među ovim nacionalnim pokretima da prisvoje što veće dijelove bosanskih teritorija i da se bosanski jezik ukine. Od tada počinje proces bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika da se oni tretiraju nacionalno kao Srbi i Hrvati, iako su do tada svi bili Bošnjaci... Taj proces se putem nacionalističkih propagandi dalje razvijao da on danas predstavlja osnovnu smetnju razvoja ovih prostora kao jedinstvene, geografske i ekonomske cjeline."

Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je "suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime." (Polje, br. 36).

Postojimo mi postojimo...;)

Bosancherisimo
25-11-2007, 16:49
Inspirisan bolom nastalim tokom i nakon rata u Bosni devedesetih, mladi kosmopolita iz Srbije i autor knjige PRIVATIZACIJA U SRBIJI, Mr Dragoljub Todorovic je jedan od retkih u Srbiji koji je shvatio greške svog naroda i isti napisao pesmu "Bošnjackim Srcima", jer je ove godine bio sprecen da Bošnjackim porodicama izjavi svoje duboko saucešce u Srebrenici. Pisano srcem, mladi Dragoljub je bez obzira na sve, u pesmi spomenuo one koji su nam ukrali mir, napominjuci i da su ti isti, njemu, ucinili greh i naveli da misli da na prostorima Srbije nema perspektive za mlade i kosmopolite.

BOSNJACKIM SRCIMA...

Golim rukama srce su Vam vadili,
zelju za zivotom crnom kapom gasili,
sve da hoce gore biti ne moze.

U ovoj noci, cistoj, mekanoj, umiljatoj,
ja poznam opet taj vas svet,
sad je taj svet na nebu,
i iznova vecan je.

U devedesetim bez srca i ponosa,
i ponovo oni bez srca i ponosa,
plašili su se vaseg srca nebeskog,
i prosarano oblacnim zavijutcima,
jer vaša velika dusa boravila je na zemlji,
a to nije smela...

Bili ste deca bez igracaka,
veliki pljusak leti, zar se i to desava,
verujuci u Boga,
i svom snagom u ljubav,
na ovom opasnom dunjaluku,
vasa dusa je bila prepreka.

A ja...
Sam sa sobom i Vama,
hiljadu put snivam, hiljadu bisera govorim,
postujuci vasa zemaljska stradanja,
diveci se vasim nepreglednim visinama,
znam,
samo vam se dusa na Ahiret preselila.

I ja opet sam,
ziveci s puskama,
koje su vas poslali gore,
znam,
tud sam, a ipak Vas.

A Vi,
svake noci mi saljete andele,
na zemlji su vam ostale velike zelje,
jer i ja sam poprimio Vasu klicu stradanja,
Bosnjacka srca zeljna radovanja.
U ogledalu ste iza mene,
a ispred svih nas
kad vera dotakne ljubav,
kad stradanja povrede nadanja,
kad Drinom se rasipa glas...

Svaki mir zaboravlja zrtve,
svaka zrtva se samo retko seti.
A ja, Bosnjaci moji,
cele cu godine zaliti,
sto sam bio sprecen
da pozdravim Vaše duse u Srebrenici.

Ja vec sada s vama lutam Rajem,
ja vec sada vidim neka draga lica,
ja i sada placem i kad se smejem,
ja sam mrtav, al' jos svetom lutam,
ja sam opet sam,
sa Vama il' bez Vas.

Teci suzo i Drinu pomuti,
duni vetre, Sava nek' se peni,
a ti Boze - cuvaj Bosnjake...

Sa njim se ne bi bilo tesko dogovoriti..HVALA Dragoljube..

whatever_v2
25-11-2007, 22:53
Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467 godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam. Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora - Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907 godine.

Evo malo zanimljivosti..mozete da ulozite kviska ako zelite..:)

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike." Istaknuti bošnjački intelektualac, Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima." Prof. Dr. Mustafa Memić se slaže, i ističe: "Od sredine XIX stoljeća od kada su se javljali nacionalni pokreti Srba i Hrvata, vodila se permanentna borba među ovim nacionalnim pokretima da prisvoje što veće dijelove bosanskih teritorija i da se bosanski jezik ukine. Od tada počinje proces bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika da se oni tretiraju nacionalno kao Srbi i Hrvati, iako su do tada svi bili Bošnjaci... Taj proces se putem nacionalističkih propagandi dalje razvijao da on danas predstavlja osnovnu smetnju razvoja ovih prostora kao jedinstvene, geografske i ekonomske cjeline."

Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je "suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime." (Polje, br. 36).

Postojimo mi postojimo...;)

Hvala brate! Pozdrav.

Bosnjo ;)

Al - Hamza
25-11-2007, 23:16

Evo sad vidim da si neki agent tariguz, u bosni zive samo Bosnjaci glupane, a ne srbi i hrvati kao sto ti navodis, srbi zive u srbiji, a hrvati u hrvatskoj, a ev da te pitam znas li zasto je to tako? pa naravno da ne znas, a evo ti i odgovor u BiH zive Bosnjaci Muslimanske, Katolicke, Pravoslavne i jos mnogo drugih vjeroispovijesti, a to ako se ne svidja nekom od VAS SRBA ILI HRVATA idite iz Bosne I Hercegovine, pa brate dragi većina VAS ima Putovnice i Domovnice, a ni srbi nisu daleko znate gdje vam je drzava izvolite i idite, niko vas nece moliti da ostanete ako vam se ne svidja, hocete da budete priznati kao da je Bosna kolonija Hrvatse ili Srbije e nemoze to tako pa malo razmisli o Bosnjacima i o tome da li sam ti dao dobar razlog da razmisljas, a u Bosni je pocinjen genocid nad Bosnjacima u periodu od 1992 - 1995 imaju i dokazi a Bosna je Dobila taj spor sa srbijom znaci nije to kao sto ti mislis Bosanci nisu nasilnici kao hrvati i srbi, a jednim dijelom se moze reci da ste postali Fasisti ili ako ti je ljepsi naziv NEONACISTI mozes i njega da koristis sve je to ista mraka pokusavate sad da uradite u Bosni ono sto je Hitler radio jevrejima hocete da nas istrijebite kao da smo zivotinje nece moci nismo mi tako slabasni kao sto mislite. A o tvom krsenju Ljudskih prava mogu ti napisati primjera koliko hoces, ako hoces samo reci ja cu se dobro potruditi da ti malo progledas i da vidis sta tvoja braca srbi i hrvati rade bosnjacima (zapamti ovo nisu Bosnjaci samo Muslimani koji zive u Bosni, nego i hrvati i srbi)

A novi rat IZAZIVA M. Dodik sa svojim tariguzcima koji mu se uvlace u guzicu, a ako nakon 10.12.2007.g. ne bude novi rat u BiH to ce biti veliki uspijeh za BH politicare-lopove (cast izuzetcima kojih je veoma malo)

whatever_v2
25-11-2007, 23:32

Reče Smith, i ostade živ.

Međutim, ono što mr. Smith ne zna je to da su zapravo Bošnjaci žrtve s/h fašizma u BiH. Da mr. Smith i malo čita vijesti to bi znao. Obzirom da mr. Smith pojma nema šta se dešava u BiH (zna samo ono što čuje na TV-u, ili ono čemu su ga u kući naučili kao npr. "svi su krivi, samo smo mi ok" itd.) nije ni čudo što je ovaj Forum pun ovakvih gluposti.
Mr. Smith, da li znate da su u BiH, prije ispiranja mozga koje je stiglo od vaše države, živjeli isključivo Bošnjaci (svih vjeroispovjesti)? Naravno da ne znate, pojma vi o tome nemate.
Da li znate da je Katarina bila posljednja BOSANSKA kraljica? Gle čuda, Katarina, a BOSANSKA kraljica. Ne hrvatska. Ne znate. Pojma nemate.
Da li znate da nije u toku "tihi genocid" nad Srbima/Hrvatima, već, gle čuda, nad Bošnjacima koje se satanizira na svakom koraku. Koji na svojoj zemlji nemaju ni pola prava koja imaju Srbi/Hrvati. Pa naravno da neznate, pojma nemate.

Vidim ni Lanterna puno ne zaostaje za vama. Džaba avatar agentice Croft...

Ovakvim se nebulozama mogu samo smijati. Ja vjerujem da ću biti banovan zbog toga što se moji stavovi ne poklapaju sa vašim. Ali, ako ništa, bit ću zadovoljan time što sam pokušao ukazati na gluposti koje mr. Smith napisa.

prometheus
26-11-2007, 11:24
Evo sad vidim da si neki agent tariguz, u bosni zive samo Bosnjaci glupane, a ne srbi i hrvati kao sto ti navodis, srbi zive u srbiji, a hrvati u hrvatskoj, a ev da te pitam znas li zasto je to tako? pa naravno da ne znas, a evo ti i odgovor u BiH zive Bosnjaci Muslimanske, Katolicke, Pravoslavne i jos mnogo drugih vjeroispovijesti, a to ako se ne svidja nekom od VAS SRBA ILI HRVATA idite iz Bosne I Hercegovine, pa brate dragi većina VAS ima Putovnice i Domovnice, a ni srbi nisu daleko znate gdje vam je drzava izvolite i idite, niko vas nece moliti da ostanete ako vam se ne svidja, hocete da budete priznati kao da je Bosna kolonija Hrvatse ili Srbije e nemoze to tako pa malo razmisli o Bosnjacima i o tome da li sam ti dao dobar razlog da razmisljas, a u Bosni je pocinjen genocid nad Bosnjacima u periodu od 1992 - 1995 imaju i dokazi a Bosna je Dobila taj spor sa srbijom znaci nije to kao sto ti mislis Bosanci nisu nasilnici kao hrvati i srbi, a jednim dijelom se moze reci da ste postali Fasisti ili ako ti je ljepsi naziv NEONACISTI mozes i njega da koristis sve je to ista mraka pokusavate sad da uradite u Bosni ono sto je Hitler radio jevrejima hocete da nas istrijebite kao da smo zivotinje nece moci nismo mi tako slabasni kao sto mislite. A o tvom krsenju Ljudskih prava mogu ti napisati primjera koliko hoces, ako hoces samo reci ja cu se dobro potruditi da ti malo progledas i da vidis sta tvoja braca srbi i hrvati rade bosnjacima (zapamti ovo nisu Bosnjaci samo Muslimani koji zive u Bosni, nego i hrvati i srbi)

A novi rat IZAZIVA M. Dodik sa svojim tariguzcima koji mu se uvlace u guzicu, a ako nakon 10.12.2007.g. ne bude novi rat u BiH to ce biti veliki uspijeh za BH politicare-lopove (cast izuzetcima kojih je veoma malo)

Što su onda Hercegovci? Katolički Bošnjaci? Da nije bilo pritisaka sa strane, nebi ni Republike Srpske bilo. Sve bi bilo Hrvatsko. Bosna je Hrvatska tako da znaš, isto kao što je i Kosovo Srpsko. Bosna je Hrvatski teritorij, i svejedno mi je što drugi pričaju. Za vrijeme rata, mi smo uzeli vaše žene i djecu u izbjeglištvo, dok su vaši iz Armije BiH mudžahedini klali Hrvate u Bosni. Svaka vam čast. Jeste junaci u pm.

prometheus
26-11-2007, 11:46
Hercegovci su Bošnjaci (KATOLICKE VJEROISPOVIJESTI) evo kretenu da te pitam sta je MUSLIMAN u HRVATSKOJ; sta je MUSLIMAN U SRBIJI, sta je MUSLIMAN U NJEMACKOJ, kretenu jedan vi supci mislite da su MUSLIMANI TERORISTI popisam se i na Srbiju, i na Hrvatsku, i na Ameriku vi mislite da ce vam vas krst pomoc, e nece kad braca MUSLIMANI pocnu da vas sjeckaju i nabijaju vam vase krstove u guzicu mi neki cemo da vam se smijemo. a to da ste uzeli zene i djecu u izbjeglistvo jeste ali katolicke vjeroispovijesti, kretenu, u ratu ste nam uzeli jos mnogo toga svi humanitarni konvoji koji su isli u BiH u hrvatskoj su zaustavljni ljudima ste i kamione uzimali a ne samo ono sto su vozili u BiH (naravno ono smece sto ni crvi nisu htjeli to ste natrpali u jedan kamion pa ste pustili ajd neki ide ta neka glupa donacija) zato sad vam i jest bolj situacija u hrvatskoj, Vi KATOLICI I PRAVOSLAVCI ste rasisticka govna koja vjeruju samo u krst, al kad Babo dodje sa sabljom bice kasno da vam halalimo vase grijehe.

Onda se maknite iz Europe u svoju zemlju. Europa je kršćanska i što onda radite u Europi? Ti si teška budala, od kuda je došao Islam kretenu balijski?
Neznam što je musliman u Hrvatskoj (valjda Hrvat muslimanske vjeroispovijesti) i Srbiji,ali musliman u Njemačkoj je Turčin.
Pa ne pričam ja o vjerskom ratu, i mene ne smetaju muslimani uopće ali me smetaju ovakvi bolesnici kakav si ti.

whatever_v2
26-11-2007, 11:58
Prometheus, prije nego nastavim bilo kakvu diskusiju s tobom, da te pitam imas li argumente za one prethodno navedene nebuloze kako je Bosna zapravo hrvatska zemlja itd.?

prometheus
26-11-2007, 12:08
Prometheus, prije nego nastavim bilo kakvu diskusiju s tobom, da te pitam imas li argumente za one prethodno navedene nebuloze kako je Bosna zapravo hrvatska zemlja itd.?

Imam, kralj Tomislav, NDH itd.

Kagemusha
26-11-2007, 12:12
Šta neki ovde pišu? da su bošnjaci sve i svuda. Počeli ste propagandu ko srbi!:flop: Čast onim umjerenim bošnjacima, ali vidima ja ovde neke fanatike!:mad:

whatever_v2
26-11-2007, 12:16
I dobro, sta s njima? Nauci me tu historiju po tvom.

Kagemusha
26-11-2007, 12:18
Reče Smith, i ostade živ.

Međutim, ono što mr. Smith ne zna je to da su zapravo Bošnjaci žrtve s/h fašizma u BiH. Da mr. Smith i malo čita vijesti to bi znao. Obzirom da mr. Smith pojma nema šta se dešava u BiH (zna samo ono što čuje na TV-u, ili ono čemu su ga u kući naučili kao npr. "svi su krivi, samo smo mi ok" itd.) nije ni čudo što je ovaj Forum pun ovakvih gluposti.
Mr. Smith, da li znate da su u BiH, prije ispiranja mozga koje je stiglo od vaše države, živjeli isključivo Bošnjaci (svih vjeroispovjesti)? Naravno da ne znate, pojma vi o tome nemate.
Da li znate da je Katarina bila posljednja BOSANSKA kraljica? Gle čuda, Katarina, a BOSANSKA kraljica. Ne hrvatska. Ne znate. Pojma nemate.
Da li znate da nije u toku "tihi genocid" nad Srbima/Hrvatima, već, gle čuda, nad Bošnjacima koje se satanizira na svakom koraku. Koji na svojoj zemlji nemaju ni pola prava koja imaju Srbi/Hrvati. Pa naravno da neznate, pojma nemate.

Ovakvim se nebulozama mogu samo smijati. Ja vjerujem da ću biti banovan zbog toga što se moji stavovi ne poklapaju sa vašim. Ali, ako ništa, bit ću zadovoljan time što sam pokušao ukazati na gluposti koje mr. Smith napisa.

Obzirom da mr. Smith pojma nema šta se dešava u BiH (zna samo ono što čuje na TV-u, ili ono čemu su ga u kući naučili kao npr. "svi su krivi, samo smo mi ok" itd.) nije ni čudo što je ovaj Forum pun ovakvih gluposti.

Ali ti imaš pojma. Kkraljica - bošnjakinja, a gdje je ono umrla i gdje joj je grob? I koje je vjere bila? Hajde kad sve znaš. Posljednja bosnaks kraljica, naravno, jer je Bosna bila dio hrvatskog krajevstva, koje se vremenom raspalo, a ostao je naziv Bosna,ali zato se ne može narod s tog područja smatrati nekom durgom nacijom.

Bošnjaci žrtve s/h fašizma u BiH.

ne, nego su S/H žrtve bošnjačkog fašizma u BiH! i to rasnog, antislavenskog i religioznog-antikršćanskog fašizma!

whatever_v2
26-11-2007, 12:18
Šta neki ovde pišu? da su bošnjaci sve i svuda. Počeli ste propagandu ko srbi!:flop: Čast onim umjerenim bošnjacima, ali vidima ja ovde neke fanatike!:mad:

Aha, sad čast "umjerenim" Bošnjacima. A do juče ste nas nazivali talibanima, ha? Svaka čast momci (i djevojke). I ja ovdje vidim gomilu ljudi koji pišu o onome o čemu pojma nemaju.

A primjer toga ko govori da je sve i svuda možeš vidjeti iz postova svog kolege Prometheusa koji kaže da je Bosna zapravo Hrvatska? Ko je ovdje lud?

whatever_v2
26-11-2007, 12:25
Vidi kralja, i ono se nešto diglo tipkat. Tišina, čut će te ko pa će vidjet' koliko ti imaš pojma o životu. Čitaš li ti šta ja pišem?
Kraljica se sama tako zvala i ti sad hoćeš da budeš pametniji od nje samoe pa pametuješ i pitaš koje je ona vjere bila i gdje je ukopana.

Da ti usput citiram govor jednog Bošnjaka, katolika, fra Ivana Frane Jukića iz 1848. godine:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Nisu svi Bošnjaci bili muslimani. Zapravo u vrijeme prije dolaska Turske vojske su bili kršćani i bogumili.

ne, nego su S/H žrtve bošnjačkog fašizma u BiH! i to rasnog, antislavenskog i religioznog-antikršćanskog fašizma!

De malo glasnije, nek' te narod čuje. I nek' umre od smijeha ovim nebulozama.
Bošnjaci su, za tvoju info, slavenski narod, za razliku od vas koji nam dodjoste iz vaseg nadrkanog Irana. Sto se religije tice, reci cu ti samo da su za vrijeme rata ogromna većina crkava na teritorijama pod kontrolom muslimana ostale čitave. Za džamije na "vašim" područjima nema potrebe da govorim. I ti prosipaš šuplju kako su Bošnjaci antikršćanski raspoloženi???

Kagemusha
26-11-2007, 12:39

Oni ne priznaju Tomislava, a i u NDH-aziji su se već bili bunili i tražili "autonomiju" ...za početak.:kava: Vidiš da većina njih ni ne zna tko su i od kuda su?:confused:

whatever_v2
26-11-2007, 12:45
Vidi sto je pametan, rodila ga majka. Nemojte srat bezveze, hoće li iko ovdje iznijeti argumente za to što pišete?

Ja stvarno ne vidim svrhu raspravljanja sa mentolima poput vas.

Al - Hamza
26-11-2007, 12:48
HEJ PA KAD STE VI TAKO SVI PAMETNI STA MISLITE DA MI SE OPET UJEDINIMO I NEK ZIVI BRATSTVO I JEDINSTVO

(nemoze to vise nikad kad su sve same Uje i Cete)

Nepoznati
26-11-2007, 13:12
Onda se maknite iz Europe u svoju zemlju. Europa je kršćanska i što onda radite u Europi? Ti si teška budala, od kuda je došao Islam kretenu balijski?
Neznam što je musliman u Hrvatskoj (valjda Hrvat muslimanske vjeroispovijesti) i Srbiji,ali musliman u Njemačkoj je Turčin.
Pa ne pričam ja o vjerskom ratu, i mene ne smetaju muslimani uopće ali me smetaju ovakvi bolesnici kakav si ti.

prometheus, opomena.

Ti si teška budala, od kuda je došao Islam kretenu balijski?

Zbog vrijeđanja diskutanta na nacionalnoj osnovi. Ako dopustimo ovakav rječnik, ubrzo ćemo postati pljuvačnica kao i forum.hr ili Index. A to nećemo postati.

Hvala na čitanju.

Nepoznati
26-11-2007, 13:19
Hercegovci su Bošnjaci (KATOLICKE VJEROISPOVIJESTI) evo kretenu da te pitam sta je MUSLIMAN u HRVATSKOJ; sta je MUSLIMAN U SRBIJI, sta je MUSLIMAN U NJEMACKOJ, kretenu jedan vi supci mislite da su MUSLIMANI TERORISTI popisam se i na Srbiju, i na Hrvatsku, i na Ameriku vi mislite da ce vam vas krst pomoc, e nece kad braca MUSLIMANI pocnu da vas sjeckaju i nabijaju vam vase krstove u guzicu mi neki cemo da vam se smijemo. a to da ste uzeli zene i djecu u izbjeglistvo jeste ali katolicke vjeroispovijesti, kretenu, u ratu ste nam uzeli jos mnogo toga svi humanitarni konvoji koji su isli u BiH u hrvatskoj su zaustavljni ljudima ste i kamione uzimali a ne samo ono sto su vozili u BiH (naravno ono smece sto ni crvi nisu htjeli to ste natrpali u jedan kamion pa ste pustili ajd neki ide ta neka glupa donacija) zato sad vam i jest bolj situacija u hrvatskoj, Vi KATOLICI I PRAVOSLAVCI ste rasisticka govna koja vjeruju samo u krst, al kad Babo dodje sa sabljom bice kasno da vam halalimo vase grijehe.

Al - Hamza, nemoj lagati i nemoj vrijeđati i nemoj prijetiti. To je zabranjeno na ovom forumu. A ti kao profesionslni provokator to trebaš znati. Nisi, pak, toliko nevješt. ta baniran si mnogo puta na forumu.hr i na drugim forumima.

a to da ste uzeli zene i djecu u izbjeglistvo jeste ali katolicke vjeroispovijesti

Ne lagiti Al-Hamza. Ja osobno znam tko je sve bio priman. SVI koji su bježali i trebali pomoć.

i nabijaju vam vase krstove u guzicu mi neki cemo da vam se smijemo.

Ahm... vrijeđanje na religijskoj osnovi. Pozdrav Al-Hamza.:W:

prometheus
26-11-2007, 13:21
prometheus, opomena.

Zbog vrijeđanja diskutanta na nacionalnoj osnovi. Ako dopustimo ovakav rječnik, ubrzo ćemo postati pljuvačnica kao i forum.hr ili Index. A to nećemo postati.

Hvala na čitanju.

U redu, isprićavam se.

Agent Smith
26-11-2007, 18:04
HEJ PA KAD STE VI TAKO SVI PAMETNI STA MISLITE DA MI SE OPET UJEDINIMO I NEK ZIVI BRATSTVO I JEDINSTVO

(nemoze to vise nikad kad su sve same Uje i Cete)

Muslimani bi i željeli neko novo bratstvo i jedinstvo, tako da se oni mogu nesmetano i pod plaštom multi-kulti (što je bratstvo i jedinstvo) širiti.:flop: nema više.

Agent Smith
26-11-2007, 18:08
Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima.

Nije istina! Bošnjanima su sebe nazivali uglavnom Bogumili. Hrvati(bosanski) i Srbi(bosanski) su sebe uvijek identitetski vezivali uz većinske narode Hrvate i Srbe i katolicizam i pravoslavlje.

Nećete nametnuti više od polovini stanovništa Bosne da su nešto što nisu. BiH je umjetna tvorevina, Stvorena voljom velikih sila u 19 stoljeću a ne povijesnim događajima. BiH je u stvari miješano područje hrvatsko-srpskog utjecaja i teritorija.

Agent Smith
26-11-2007, 18:12

NACISTO ISLAMSKI!

Hrvati u Bosni i Hercegovini su HRVATI! Dio jedinstvenog hrvatskog naroda, a ne nikakvi "bosanski katolici"! nećete zatrti hrvatsko ime i sjeme u Bosni i Hercegovini!

Majmune!

pa naravno da ne znas, a evo ti i odgovor u BiH zive Bosnjaci Muslimanske, Katolicke, Pravoslavne i jos mnogo drugih vjeroispovijesti,

Ustav BiH kaže slijedeće: U Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci! Pa ti sad drkaj dalje, ali nema daje jer vidim da su te šutnuli s foruma, smeće mudžahedinsko!

a to ako se ne svidja nekom od VAS SRBA ILI HRVATA idite iz Bosne I Hercegovine, pa brate dragi većina VAS ima Putovnice i Domovnice,

Vi ćete ići iz NAŠE Bosne i Hercegovine, samo, nemate ni od svijeta priznate putovnice (vaše konjokradičke "pasoše") pa gdje će te?

whatever_v2
26-11-2007, 19:00
Kome ces ti, smradu jedan, govoriti cija je zemlja Bosna? I to jos kazes hrvatska? Smiri malo dozivljaj, nije ti ovo svinjac nego Forum.

Sta ti je "jedinstveni hrvatski narod"? Jel' se to jede?

I ne pricamo o sadasnjoj situaciji, mentolu jedan. Ti otpocnes diskusiju u proslosti, a onda, u nedostatku argumenata, prebacujes se malo u buducnost, malo u sadasnjost. Ne moze to tako, zar te tvoji nisu tome naucili? Izgleda da nisu, bili su okupirani punjenjem tvog mozga nebulozama.

Brat Hamza je banovan, ja nisam. I sta ces sad? Nego smradu, pojasni mi termin "nacista islamski"?

Bosancherisimo
26-11-2007, 21:04
Što su onda Hercegovci? Katolički Bošnjaci? Da nije bilo pritisaka sa strane, nebi ni Republike Srpske bilo. Sve bi bilo Hrvatsko. Bosna je Hrvatska tako da znaš, isto kao što je i Kosovo Srpsko. Bosna je Hrvatski teritorij, i svejedno mi je što drugi pričaju. Za vrijeme rata, mi smo uzeli vaše žene i djecu u izbjeglištvo, dok su vaši iz Armije BiH mudžahedini klali Hrvate u Bosni. Svaka vam čast. Jeste junaci u pm.

Mozes li malo da mi ovo objasnis kolega..?? Spremda vas "hrvata"(kako se volite nazivati u BiH) je najmanji procenat...jeli to ista srpska politika..Srbija to Tokija preko Milvokija..??

Jako zanimljiva teorija..ima li dokaza da je "krscanska"..?? cija je bila prije recimo 2500 godina??
Islam je dosao odakle i krscanstvo-DOKAZANO..istim putem i isto kao i krscanstvo..ako nije tako molim argumente..hvala
Pa spremda ste vi Hrvati u BiH(kazete da ste isti narod-dokaze nemate) zbog cega nismo mi Bosnjaci u Hr/Sr ?? isti smo narod ili ipak ne??

Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

Primjera radi, Teofil (Bogoljub) Petranović je bio utemeljitelj srpskih propagandnih aktivnosti u Bosni. Kao plaćenik srbijanske Vlade, Petranović je 60-tih godina 19 stoljeća oko sebe okupio čitavu mrežu istomišljenika, koji su radili na širenju srpskog nacionalnog identiteta među bošnjačkim pravoslavcima, ali i među dijelom Bosanskih Vlaha, koji su bili pogodni za utapljanje u srpski nacionalni okvir. Fra Grga Martić, koji je živio u Sarajevu u isto vrijeme kada i Petranović, u svojim Zapamćenjima navodi da je Teofil Petranović bio glavni organizator srpske propagande u Bosni. U predgovoru Petranovićevoj knjizi - Srpske Narodne Pjesme iz Bosne i Hercegovine - Novak Kilibarda piše da je Petranović "cijenio ukazano povjerenje [vlade Srbije], pa je za vrijeme svoga boravka u Sarajevu od 1862 do 1869 godine neprekidno širio srpsku propagandu..." Nadalje, Kilibarda navodi da je Petranović "kao povjerenik srpske vlade u Bosni dobijao više novčane potpore nego ijedan drugi povjerenik."

Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade - Stjepan Radić. Redarstvo ga je zatvorilo i osudilo na izgon iz Bosne zbog hrvatskih propagandnih aktivnosti, a potom ga otpratilo parobrodom do Rijeke. Kako opisuje u svom životopisu, Stjepan Radić je u Petrogradu, u društvu javnih pregalaca postigao da predaje o tkz. "pravu Hrvatske i Hrvata na Bosnu i Hercegovinu s gledišta zemljopisnoga, kulturnoga i narodno-gospodarskog, a najviše sa gledišta čisto narodnoga, radi toga jer se Bosanski Muslimani, koji su svi Slaveni i najstariji narod u Bosni, sve više priznaju hrvatima u narodnom i političkom smislu." Bitno je napomenuti da su i brojni katolički misionari još od srednjeg vijeka radili na širenju katolicizma u Bosni, a bili su poslati upravo od rimskog pape da suzbiju heretičko vjerovanje Bošnjaka. Međutim, ovi misionari nikada nisu širili hrvatstvo, stoga ni bošnjački katolici nisu imali razloga da se tako osjećaju niti su se tako osjećali. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

Bilo bi dobro da se ovo procita prije komentara..hvala..

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je "da u staroj istorijsksuština u stavu oj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime."

Da ne "zastopam" forum..ako treba jos samo reci..;)

NDH?? koliku starost dozivi?? ali..imala je postovanje Bosnjaka jer je i ona nas postovala..

O tome kako sam JA i vecina nas Bosnjaka bili ubice Srba i Hrvata imas vec napisano..samo jedan mali dio toga.
http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=1811&page=2

Vidiš da većina njih ni ne zna tko su i od kuda su?

Potpuno si u pravu..vecina nas ne zna..ali ja znam..;)

http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=1811&page=2

Imas ovdje dosta toga napisano..pa pogledaj

http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=1871&page=6
A i ovdje isto..jos cekam kolegu "bogsvarog" da replicira..haman da linija Serbia-Holland nije proradila..:rofl:

Ali evo jos malo..Mi Bosnjaci smo vazda pricali srpsko-hrvatski,hrvatsko-srpski jezik..valjda zbog toga sto ne postojimo..ali eto nadju se zapisi..

Muhamed Hevaija Uskufi je napisao prvi rjecnik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rjecnika. Postoje cetiri sacuvana primjerka ovog rjecnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Svedska).

Vuk Stefanović Karadžić je 1813, nakon sloma Prvog srpskog ustanka otišao u Beč i tamo, na nagovor Jerneja Kopitara, 1815. godine počeo da sakuplja građu za prvo izdanje Srpskog Rječnika. Rječnik je imao oko 26000 reči i objavljen je 1818. godine. Puno ime glasilo je Srpski rječnik istolkovan njemačkim i latinskim riječima. Reči u rečniku bile su akcentovane a pravila po kojima su akcentovana nešto se razlikuju od današnjih. Reči je na latinski i nemački jezik preveo slovenački slavista i lingvista Jernej Kopitar. Vuk je predgovor Rječniku napisao u obliku rasprave u kojoj je pisao da se niko pre Dositeja Obradovića nije setio da piše po svojim pravilima, već je svako pisao po svom vkusu. On u daljem tekstu zagovara zajedništvo srpskog i hrvatskog jezika govoreći o Hrvatima kao o braći rimskog zakona koji nam s radošću ruke pružaju. Vuk u Rječnik uvodi šest slova: J iz latinice (koje se u latinici obeležavalo kao ď), Lj, Nj, Đ, Ć i Dž. U Rječniku su prvi put ispoštovane glasovne promene, a priključena mu je i Gramatika srpskoga jezika koju je 1824. godine na nemački jezik preveo Jakob Grim. Od ove gramatike počinje normiranje srpskog književnog jezika. Učeni ljudi su se ljutili zbog slova J koje je Vuk uveo iz latinice, zbog vulgarizama koje je uneo u njega i ijekavskog izgovora kojim je pisano. Međutim, kod stranih lingvista, Rječnik je dočekan kao prvoklasan rad.

http://img252.imageshack.us/img252/3130/abecedage9.th.jpg (http://img252.imageshack.us/my.php?image=abecedage9.jpg)

Obrati paznju na ovo gore podebljano..ova slova koja su dopunjena..pa pogledaj sliku bosancice..nadam se da ces moci zapaziti nesto zanimljivo..;)

Muslimani bi i željeli neko novo bratstvo i jedinstvo, tako da se oni mogu nesmetano i pod plaštom multi-kulti (što je bratstvo i jedinstvo) širiti. nema više.

Upravo tako..kako smo samo pokvareni..:rolleyes:

Medju mnogim laznim srbijanskim tvrdnjama u konekciji sa mirovnim pregovorima (1992-1995) bila je i izjava da "prema dokumentima Srbi posjeduju 64 posto zemljista Bosne i Hercegovine, ali su spremni da vrate 15 posto svoga teritorija Bosnjacima od sveukupnih 70 posto koje su zauzeli."

Znacajna fabrikacija

Ovo zasigurno nije njihova jedina fabrikacija, nego usprkos vrlo znacajna. Moze se vrlo jednostavno i brzo dokazati da je lazna, provjerom bilo koje zemljopisne knjige izdate prije II Svjetskog rata. Ovim ce biti dokazano da je 51 procenat teritorija Bosne i Hercegovine klasificirano kao sumsko zemljiste, a preostalih 49 posto koristeno za agrikulturu i stocarstvo. Od sumske povrsine, 95 procenata je bilo u vlasnistvu drzave - sto znaci drustveno vlasnistvo svih gradjana - dok je samo 31 procenat zemljista klasificiranog kao agrikulturno bilo u privatnom vlasnistvu Bosnjaka, Hrvata i Srba. Stoga, samo 15 procenata zemljistva Bosne i Hercegovine je bilo u privatnim rukama, sto nikako ne moze opravdati srpske tvrdnje o posjedovanju nad 64% zemljista, osim kroz mitologiju i izmisljenu istoriju.

"Popis Stanovnistva i Zemljisnog Vlasnistva iz 1910" - inace, zadnji cenzus sproveden vrlo pazljivo i vjerodostojno od Austro-Ugarske administracije - biljezi da je od privatnog vlasnistva zemljista u Bosni i Hercegovini pravoslavnim Srbima pripadalo samo 6 procenata, katolickim Hrvatima 2.6 procenata, muslimanima Bosnjacima 91.1 procenat i ostalima 0.3 procenta zemljista.

Medjutim, nakon pobjede Saveznickih sila - koje su podrzavale Srbe - nad Austro-Ugarskim Carstvom, novo-stvoreno i Srbima-dominirajuce Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, zapocelo je "Prvu Agrarnu Reformu" u periodu 1918 i 1919. Tom reformom je Bosnjacima sveukupno oduzeto 2.66 miliona jutara (1,076,675 hektara) zemlje. Kao posljedica, ogroman broj Bosnjaka je ostavljen bez imanja i prisiljen da trazi ekonomski azil, vecinom u Turskoj.

U slicnoj sceni, Hrvati i Katolicka Crkva su ostali bez svojih imanja, a time i bez svojih mogucnosti za prosperitet. Dr. Stjepan Radic, Hrvatski vodja, bio je ubijen u Skupstini od strane Srbijanskog poslanika Punise Racica, iz razloga sto je izjavio da su Bosanci opljackani od svoga pravednog nasljedja.

Nije istina! Bošnjanima su sebe nazivali uglavnom Bogumili. Hrvati(bosanski) i Srbi(bosanski) su sebe uvijek identitetski vezivali uz većinske narode Hrvate i Srbe i katolicizam i pravoslavlje.

-Bili i oni Bosnjaci do polovice 19 vijeka/stoljeca...eto samo da znas..;)

Nećete nametnuti više od polovini stanovništa Bosne da su nešto što nisu. BiH je umjetna tvorevina, Stvorena voljom velikih sila u 19 stoljeću a ne povijesnim događajima. BiH je u stvari miješano područje hrvatsko-srpskog utjecaja i teritorija.

Bosna stvorena u 19 vijeku...da nije smijesno bilo bi za plakati..veliki "-" za ovo..

Ustav BiH kaže slijedeće: U Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci! Pa ti sad drkaj dalje, ali nema daje jer vidim da su te šutnuli s foruma, smeće mudžahedinsko!

Tacno...samo taj ustav je nametnut..i ovo je tacno isto tako..ali dobro nije toliko ni vazno..

Vi ćete ići iz NAŠE Bosne i Hercegovine, samo, nemate ni od svijeta priznate putovnice (vaše konjokradičke "pasoše") pa gdje će te?

Od kuda je sada VASA a nije nasa?? pa nasi se predci tu naselili 2000 godina prije Isusa a.s....i sada nije nasa???:rofl:

I da zavrsim..
Ovim ustasama,cetnicima i balijama jednostavno NEMA MJESTA OVDJE..a da je GLUPO..glupo je do bola..jedni drugima gluposti govoriti..?? razmislite..

Nije ovo neki seljacki site..ako nema nesto za pametno se reci onda ni komentar se ne treba ostavljati..stvarno izgleda glupavo..:flop:

Ovdje valjda treba da razmjenjujemo svoja misljenja..ja barem nastojim da to i argumentujem ako sam u mogucnosti..a ne kako su neki krenuli..

Nemojmo dozvoliti da ovaj site bude uporiske kretunluka..svako je dobro dosao ali ipak..respect

Haj' do daljnjeg pisanja..

Bosancherisimo
26-11-2007, 21:12
Kome ces ti, smradu jedan, govoriti cija je zemlja Bosna? I to jos kazes hrvatska? Smiri malo dozivljaj, nije ti ovo svinjac nego Forum.

Sta ti je "jedinstveni hrvatski narod"? Jel' se to jede?

I ne pricamo o sadasnjoj situaciji, mentolu jedan. Ti otpocnes diskusiju u proslosti, a onda, u nedostatku argumenata, prebacujes se malo u buducnost, malo u sadasnjost. Ne moze to tako, zar te tvoji nisu tome naucili? Izgleda da nisu, bili su okupirani punjenjem tvog mozga nebulozama.

Brat Hamza je banovan, ja nisam. I sta ces sad? Nego smradu, pojasni mi termin "nacista islamski"?

Nece tebe care niko banovati..vidis da i mene nisu banovali a i nece..pisem ono sto hocu i to pokusavam argumentovati..ali NIKOGA NE VRIJEDJAM..

Prema tome dobro dosao brate..;) samo raspali ali sa respectom prema drugima..vlasnici ovoga site su jako dobri ljudi i realni..nema ovdje onoga je*em ti majku...ovo ono..kao na nekim divljim siteovima..

Bosancherisimo
26-11-2007, 21:55
Ali ti imaš pojma. Kkraljica - bošnjakinja, a gdje je ono umrla i gdje joj je grob? I koje je vjere bila? Hajde kad sve znaš. Posljednja bosnaks kraljica, naravno, jer je Bosna bila dio hrvatskog krajevstva, koje se vremenom raspalo, a ostao je naziv Bosna,ali zato se ne može narod s tog područja smatrati nekom durgom nacijom.

Sve propagandne djelatnosti usmjerene protiv bošnjačkog naroda od strane srpskih i hrvatskih propagandnih historiografa unaprijed su bile i ostale osuđene na propast. Jedna od najmizernijih aktivnosti kojima se ovi propagandisti bave jeste pripajanje bošnjačkih velikana srpskom, odnosno hrvatskom nacionalnom korpusu, kao i korištenje historije u nacionalno-romantičarske, političko-ideološke, svrhe uperene protiv naše zemlje i našeg naroda.

Milovan Đilaš svjedoči o bošnjacima iz Sandžačkog kraja, za vrijeme bivše Jugoslavije:
Taj naziv... je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar...uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci. (Milovan Đilaš i Nadežda Gaco: Bošnjak Adil Zulfikarpašic; isto vidi: Polje, br. 36)

Bosna nikada nije bila ni hrvatska, ni srpska - ona je od pamtivjeka, pa sve do polovine 19 stoljeća, bila zemlja Bošnjaka različitih vjera, zemlja Bosanaca. Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:

....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.

....Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila BOSANSKA.

"Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.

HADUM JAKUB-PAŠA: Stolovao je kao princ namjesnik u Amasiji, a 1490 godine Bajezit II ga postavlja za bosanskog sandžak-bega. U ljeto 1493, sa 8000 vojnika, Jakub-paša kreće u vojni pohod prema sjeverozapadu. Prolazi kroz Jajce i nastavlja pohod preko Une i Kupe i stiže sve do Celja, Ptuja, i Donje Štajerske. Kod Zagreba udara na jug, preko Modruša ka Udbini. Kod Prijevoja Sadbar put mu je bio zakrčen kamenjem i drvećem, te biva opkoljen hrvatima pod vodstvom bana Emerika Derenčanina. Ban Derenčanin u zamjernu za slobodan put traži da Jakub-paša sa svojom vojskom oslobodi sve kršćanske zarobljenike i preda sav plijen. Jakub-paša predlaže otkupninu za siguran prijelaz, ali do dogovora nije došlo i Jakub-paša sječe čitavu šumu i prokrčuje put do klanca. Ban Derenčanin nameće Jakub-paši bitku na otvorenom polju. Jakub-paša kreće u napad 9.IX.1493. Hrvatska vojska se spušta u ravnicu ispod Udbine, gdje se dvije vojske susreću. Hrvatska vojska biva opkoljena i u potpunosti razbijena sa svim zapovjednicima zarobljenim. Poslije ove pobjede, Jakub-paša zaslužno postaje rumelijski beglerbeg. U slavu pobjede nad hrvatima Jakub-paša je spjevao Fahriju (hvalospev). Jakub-paša izvještava sultana Bajezita II da je na bojištu palo 9000, a zarobljeno 11000 hrvatskih plemića. Krbavska bitka je značila "pravi rasap kraljevstva hrvatskog" i otvaranje kapije prodora prema srednoj Europi. Neposredno nakon Krbavske bitke, ban Vlatković se na Budimskom dvoru hvalio da će Jakub-pašu živa uhvatiti i otpremiti kralju na dvor. Čuvši ovo Jakub-paša mu u epskom stihu upućuje poslanicu: "Evo mene, hodi i ti amo, na mejdanu da se ogledamo, ko se hvali spremiću ga živa, što s' u rupu ko lisica skriva, nek se horoz junačinom gradi, pred sokolom on je jadnik mladi!"

Meme
26-11-2007, 21:58
Čekajte ljudi.. koji je vama svima kurac!!! :mad: :mad:

Jebovas više .. sve! :D Bosna i Hercegovina su nekoć bile Hrvatske zemlje.. Zbog raznih povijesnih zbivanja Hrvati su izgubili te zemlje.. ili su ih gubili tokom 100 godina :misli: (od sredine 19.st. do sredine 20.st., a i prije.. 'turska osvajanja'), a tamo i dalje ima dosta Hrvata.. doselili Srbi, ima i turskog gena, ima i (ali vjerojatno jako malo) onog stanovništva još od prije i Hrvata i Srba, Turaka.. (jesu li to Bošnjaci!?!?!? :confused:)

I šta sad dalje.. Politički trenutak je takav da bi se zemlja trebala kantonizirati.. neka Srbi žive sa svojima, Hrvati sa svojima, muslimani sa svojima (koji su genetski različit narod, i Hrvati, i Srbi idr. - to je moje mišljenje)! I neka svak gleda svoja posla. Život da u zemlji Bosni i u zemlji Hercegovini bude MIR!! :W:

Bosancherisimo
26-11-2007, 22:06
Evo dosli smo i do ->19<- vijeka/stoljeca..:misli: kad se stvori "umjetna" Bosna..:rolleyes:

Treba naci i procitati prije nego se bubaju nebuloze..

Bosna je,kako je to u novijoj historijskoj literaturi nedvojbeno dokazano,najstarija južnoslovenska ranofeudalna država.Začetak stvaranja državne jezgre iz koje ce izrasti moćna Bosanska država otpočeo je tokom 6. stoljeća u vrijeme prvih nadiranja Slovena i Avara i njihovim dodirom sa starosjedilačkim stanovništvom Ilirima,koji su se već prije na području Bosne izmiješali i sa Gotima i Keltima.

Kroz čitav period od 6. do 10. stoljeca podrucje Bosne je bilo izlozeno doseljavanjima Starih Slovena sto je imalo i srazmjeran utjecaj na dugotrajan proces formiranja Bosnjaka kao naroda i Bosne kao drzave.U mnogim raspolozivim historijskim izvorima u periodu izmedju 6. i 10 stoljeca podrucje Bosne se vrlo cesto naziva "Slavensko Kraljevstvo" ili "Sklavinija" ("Slavenska Zemlja").Ti se uopceni nazivi za Bosnu pojavljuju i mnogo kasnije usporedo sa nazivom Bosna.Sklavinijama se uopceno nazivaju i druge juznoslavenske zemlje,i to je dakle,tek jedan uopceni naziv,ali ono sto je bitno jeste da se upravo na podrucju Bosne formira prva Sklavinija,prva "Slavenska Zemlja".Franjo Barisic,razmatrajuci hronologiju prvih Avarsko-Slavenskih naseljavanja,pozivajuci se na Prokopijeve podatke naseljavanja Balkana,je zakljucio da su se prva plemena Starih Slovena doselila na podrucje danasnje Bosne jos sredinom 6. stoljeca,sto potvrdjuju i neki arheoloski nalazi,kao npr. nalazi u Mušićima kod Višegrada,kao i nalazi na lokaciji Dvorovi kod Bijeljine.Prema Prokopijevim podacima se,pak,da zakljuciti da su se tada Stari Sloveni naselili na sirem prostoru danasnje Bosne,ukljucujuci i jezgru iz koje je izrasla Bosanska drzava,odnosno Sarajevsko - Visocku dolinu.

U isto to vrijeme,polovinom 6.stoljeca,tacnije 567.,597 i 605-615. godine dolazi i do prodora Avara na podrucje Bosne,i iako su arheoloske potvrde Avarske prisutnosti na podrucju Bosne dosta oskudne,toponomasticke su mnogo obilnije.Prema nekim historicarima podrucje Bosne je od tada,te u 7. i 8. stoljecu u sastavu Avarskog Kaganata.Historijski je nepobitno utvrdjeno da ratnicka plemena Avari nisu bili brojni,ali su bili vjestiji ratnici od Slovena i starosjedilackog stanovnistva i jedino sto ih je zanimalo je bilo nametnuti svoju vlast,odnosno ubirati porez,sto je vrlo bitno pri razmatranju cinjenica koje se ticu opstanka starosjedilackog stanovnistva Ilira,koji nisu bili odstranjeni sa podrucja Bosne,nego su se vremenom stopili sa dosljacima,o cemu prvenstveno svjedoci cinjenica da su podlogu prvim teritorijalnim organizovanjima,iz kojih ce izrasti Bosanska drzava,davale "Župe",koje su obuhvacale jednu ili vise porodica i ujedno cinile i vojnu jedinicu.I,iako sami naziv Župa potice od Avarske titule "Župan",njihov nastanak je nedvojbeno imao svoj korijen upravo u teritorijalnoj organizaciji Bosanskog starosjedilackog stanovnistva Ilira.Mnogi Ilirski gradovi i tvrdjave,sirom Bosne,nastavljaju postojati i funkcionisati i poslije prvog Avarsko-Slavenskog prodora na podrucje danasnje Bosne.Arheoloski dokazi tome sasvim jasno svjedoce.Kontinuitet kulta i izgradnje grobalja i dalje postoji.Dosljaci preuzimaju od Bosanskih starosjedilaca Ilira i tehniku obrade metala,cemu su dokazi i vise nego jasni : brojne metalne alatke i kucni predmeti izradjeni na isti nacin kao i kod Ilira.Takodjer i pri izradi kuca koje su pravili dosljaci mogu se zapaziti jaki utjecaji starosjedilackog stanovnistva,smatra se da je i samo ime Bosna Ilirskog porijekla.Brojna su i Bosanska srednjovjekovna imena Ilirskog i Keltskog porijekla što su se očuvala u Bosni i u doba razvijenog feudalizma,npr.ime jedne od najvaznijih Bosanskih vladarskih porodica Kotromanic,kao i brojni toponimi sirom Bosne.Svi ovi starosjedilacki politicki,kulturoloski i tehnoloski utjecaji nepobitno ukazuju na blizak i prijateljski kontakt koji je uspostavljen izmedju starosjedilackog i doseljenickog stanovnistva,sirom Bosne.

Župe su se postepeno jace povezivale i stvarale politicku jedinicu (zemlju) koja se u historijskim izvorima vrlo cesto uopceno nazivala "Sklavinija".U samom pocetku se na prostoru Bosne formira,ne jedna,nego vise "Sklavinija" i to na podrucju Sarajevsko-Visocke doline (prvobitna Bosna),te na podrucju koje su zauzimali Usora i Donji Kraji.Najranije se formirala "Sklavinija" koja se djelimicno podudara sa podrucjem Ilirskog plemena Desidijata (prvobitna Bosna),kojoj se kasnije pridruzuju i "Sklavinije" (zemlje) nastale na podrucju koje su zauzimali Usora i Donji Kraji.

Lanterna
27-11-2007, 08:08

Evo jos jedan se u'vatio za Lanternu. :rolleyes:

Pa prosvijetli me, umjesto da psujes! Ja uvijek pitam jednostavna pitanja. :)

whatever_v2
27-11-2007, 09:46
Evo jos jedan se u'vatio za Lanternu. :rolleyes:

Pa prosvijetli me, umjesto da psujes! Ja uvijek pitam jednostavna pitanja. :)

Ko psuje?

Vec si imala priliku biti prosvijetljena, brat Bosancherismo je objasnio dosta stvari za vas velike 'rvate (pogledaj prethodne postove)...
Razumijem ja da je tesko citati nesto sto se ne uklapa u tvoju sliku svijeta (u ovom slucaju Bosne), ali sta ces.

:W:

prometheus
27-11-2007, 10:59
Mozes li malo da mi ovo objasnis kolega..?? Spremda vas "hrvata"(kako se volite nazivati u BiH) je najmanji procenat...jeli to ista srpska politika..Srbija to Tokija preko Milvokija..??HVO je ušao u Banja Luku koja je bila prazna. Ne priznam srpsku politiku, osim one za Kosovo. A sada oni neka vide kako je to kada se cijepa nečija država.

Jako zanimljiva teorija..ima li dokaza da je "krscanska"..?? cija je bila prije recimo 2500 godina??
Islam je dosao odakle i krscanstvo-DOKAZANO..istim putem i isto kao i krscanstvo..ako nije tako molim argumente..hvala
Pa spremda ste vi Hrvati u BiH(kazete da ste isti narod-dokaze nemate) zbog cega nismo mi Bosnjaci u Hr/Sr ?? isti smo narod ili ipak ne??

Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima...

Zar je sada bitno kakva je Europa bila prije 2500 godina? Lako se provjeri kada su narodi Europe prihvatili kršćanstvo.Većinska religija današnje Europe je kršćanska.Europljani su se u povijesti međusobno borili za teritorije i ostale interese. Sa vremenom su stekli neku toleranciju i vidjeli da međusobno klanje nema smisla. To od kuda je došao Islam si u pravu a to sam želio i ja ukazati Al-Hamzi koji je počeo provocirati sukob na vjerskoj osnovi.

To što se spominje naziv Bosna i Bošnjaci ne znači da je to Bošnjačka zemlja. Kao kad bi se reklo da Hercegovci nisu Hrvati.Bosna je oduvijek dio Hrvatskog kraljevstva,ako netko ima pravo na Bosnu to su onda Hrvati. U malo bližoj povijesti, Engleskoj,Francuskoj,Italiji,Rusiji je smetala Austro-Ugarska. Pa su Srbi sa svojim Gavrilo Principom (pripadnik tajne srpske organizacije za ujedinjenje srpskih zemalja gde žive Srbi -Apis tj crna ruka) ubili prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Također i onda je Bosna bila u sklopu zajedničke države Austro-Ugarske. Inače nisam neki obožavatelj Austrije i aristokracije,ali to sada nije bitno za ovu priču. Hrvatska je branila Europu od najezde Turaka. Pa smo tako izgubili i Bosnu i Hercegovinu, tj. naše kraljevstvo do Drine. A Srbi svojom retorikom Karlovac-Karlobag-Virovitica-Knin samo dokazuju da su Turci.Jer su to bile granice Turskog carstva.

Najveći gubitnici u Bosni smo mi Hrvati. Nisam siguran da bi Bosna mogla biti nova Švicarska.

prometheus
27-11-2007, 16:59
Hrvatska 928 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image001.jpg

prometheus
27-11-2007, 17:00
Hrvatska 1391 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image002.jpg

U prvo je vrijeme Tvrtko bio lojalan vazal hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I Velikog, koji je bio oženjen njegovom rodicom, i usvojenom sestrom, Elizabetom.

prometheus
27-11-2007, 17:01
Hrvatska 1918 – 1920 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image004.jpg

prometheus
27-11-2007, 17:02
Banovina Hrvatska 1939 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image006.jpg

prometheus
27-11-2007, 17:03
NDH 1941-1945 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image014.jpg

Fali Sandžak.

prometheus
27-11-2007, 17:05
Ovo su karte koliko se meni čini bile napravljene još u vrijeme dok je postojala Jugoslavija. Tako da ne može nitko reči da su krivotvorina i nečija mašta. Jedino Srbi imaju komplekse od nas Hrvata i zato ne čudi njihova opsjednutost nama i njihove povijesne krivotvorine. Pogledajte naše dvorce i kulturu. Tako mala nacija sa tako bogatom kulturom. Ponosan sam što sam Hrvat. Plačite se svi ostali.

Nepoznati
27-11-2007, 17:21
Ko psuje?

Vec si imala priliku biti prosvijetljena, brat Bosancherismo je objasnio dosta stvari za vas velike 'rvate (pogledaj prethodne postove)...
Razumijem ja da je tesko citati nesto sto se ne uklapa u tvoju sliku svijeta (u ovom slucaju Bosne), ali sta ces.

Ako smo mi "veliki Hrvati" što si ti kolega whatever_v2?:D

To što "brat" Bosancherisimo piše, to je NJEGOV stav, ne mora značiti, nužno ni moj ni Lanternin ni Memeov ni prometheusov stav. Imam i ja puno toga napisati, ali sad sam zauzet stvarno drugim, važnim poslovima. Pa ću kad uhvatim malo više vremena. Do tad samo, 'sudim' u ovom 'fajtu'.;) U smislu, nedržanja strane nikomu, ali da svatko ima isto pravo iznijeti svoj stav. Jer mi smo Otvoreni Internet Forum.

Nepoznati
27-11-2007, 17:24
Nece tebe care niko banovati..vidis da i mene nisu banovali a i nece..pisem ono sto hocu i to pokusavam argumentovati..ali NIKOGA NE VRIJEDJAM..

Prema tome dobro dosao brate..;) samo raspali ali sa respectom prema drugima..vlasnici ovoga site su jako dobri ljudi i realni..nema ovdje onoga je*em ti majku...ovo ono..kao na nekim divljim siteovima..

Evo, pametan post!:top:

Samo ne idite preko plota u osobna vrijeđanja na bilo kojoj osnovi i sve pet!

Jer ničiji post ne postane argumetom jači, ako protivniku dikustantu opsuješ mater po nacionalnoj osnovi, to samo pokazuje da nemaš argumenata.;)

Ovo ne govorim tebi kolega Bosancherisimo, nego - općenito kao generalni zaključak. Nitko nije kriv što se rodio u određenoj naciji. I ostanimo uvijek hladni, na provokacije (to prijavite na Knjizi žalbe, na Politici, s linkom takvog posta) (koliko se može ostati hladan) jer provokacija i služi da te izbaci iz takta.:p

A sad nastavite s raspravom.:kava:

Nepoznati
27-11-2007, 17:29
Banovina Hrvatska 1939 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image006.jpg

Vjetar piri Hrvatska se širi! :top: :D

Moram i ja malo baciti provokacije, ne?:E:

Odoh sad...;)

prometheus
27-11-2007, 17:34

Odoh sad...;)

Pozitivne provokacije mi ne smetaju. ;) :D

Bosancherisimo
27-11-2007, 17:37

Odoh sad...;)

Dobro "provokatoru"..:D vrni se kad budes imao vremena..i obavezno uz kafu kraj kompija..

Nego docu i ja malo poslije..sa nekim mapama..a Boga mi i komentar da ostavim..:D

Samo me brine braco Hrvati sta da radimo sa Istrom..spremda nikad nije bila Hrvatska..??? :rolleyes: mislim da ce biti zanimljivih odgovora..;)

Bosancherisimo
27-11-2007, 17:42
A ti prometheus mici tu mapu NDH..vidi ga nesto,dosao da pravi drzavu na 4 godine vladavine..to isto da Amerikanci sada prave novu Ameriku u Iraqu..

Jos ces da mi lupis da smo po nacionalnosti "hrvatsko cvijece"..:D

prometheus
27-11-2007, 17:43
Dobro "provokatoru"..:D vrni se kad budes imao vremena..i obavezno uz kafu kraj kompija..

Nego docu i ja malo poslije..sa nekim mapama..a Boga mi i komentar da ostavim..:D

Samo me brine braco Hrvati sta da radimo sa Istrom..spremda nikad nije bila Hrvatska..??? :rolleyes: mislim da ce biti zanimljivih odgovora..;)

To sa Istrom, ajde to je jedna pozitivna stvar druga Tita i hrvatskih partizana u Hrvatsku korist. :D

prometheus
27-11-2007, 17:52
A ti prometheus mici tu mapu NDH..vidi ga nesto,dosao da pravi drzavu na 4 godine vladavine..to isto da Amerikanci sada prave novu Ameriku u Iraqu..

Bila bi to naša Hrvatska država da je ondašnje vodstvo povuklo pametnije poteze. Ali teško je sada nagađati što bi bilo kad bi bilo.

Jos ces da mi lupis da smo po nacionalnosti "hrvatsko cvijece"..:D

:rofl: To se odnosilo na Hrvate muslimanske vjeroispovijesti. A danas ovo što je u Bosni su uveženi mudžahedini, vehabije koji rade probleme.

Agent Smith
27-11-2007, 18:51
Mozes li malo da mi ovo objasnis kolega..?? Spremda vas "hrvata"(kako se volite nazivati u BiH) je najmanji procenat...jeli to ista srpska politika..Srbija to Tokija preko Milvokija..??

Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

Muhamed Filipović dodaje i muti. On se izjašnjavao kao Hrvat, te se nedavno "sjetio" da je "bošnjak"??:eek: Klasično ponašanje muslimana bosanskih, neopredjeljenost i okretanje kape kako vjetar puše. Sutra će taj isti Filipović biti Bugarin, ako bi Bugarska poklopila Bosnu! Kakav je to čovjek i karakter?

Istaknuti bošnjački intelektualac, Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima."

Gdje je bilo kakav pisani dokaz? Jesu li nečije riječi bez pokrića "dokaz"? teško!

Zbog turske okupacije, Hrvati u BiH nisu mogli baš puno nacionalnu svijest isticati, to ne znači da se nisu osjećali kao Hrvati. Samo znači da to nisu smjeli od zuluma turskog - isticati! Adile lažove!:mad:

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."

Klasična bošnjačka propaganda! Filipoviću lažove!

Imaš li ijedan pisani trag? Ili smatraš da su tvoje riječi jače od tisuću godina hrvatske povijesti, i pisane u BiH?

Bosancherisimo
28-11-2007, 07:15
Ja dosta pisa o tome ali eto..sve haman laz..Bosnjake ne pominju samo Bosnjaci nego i drugi narodi..a ovaj sto je bio Hrvat..e je*i ga sada..ja pisah i o tome sta je strefilo mog oca na sluzenju vojnog roka JNA...

De da ti sada prvo napisem malo o svom djedu( sa oceve strane)..

Za vrijeme 2 svjetskog rata..bio partizan..i to neki komandant..tako bjese ranjen 1943..bio dobar komandant..dobio ordenje..JA LICNO vidio to ordenje..dosli oni divljaci..i ordenja vise nema..HOCES LI DA MI SADA TRAZIS NEKI PISMENI DOKUMENT MOZDA???
Vidis to ordenje je MOJA LOZA..koje sada nema..a koliko je ratova "projahalo" BiH..i sada hoces pisane dokumente..:misli:

Nismo ih stigli sacuvati od pljackasa..ali evo povelje Stjepana II Kotromanjica..

POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE

(15. avgust 1332.)

Ako Bošnjanin bude duzan i pobjegne - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana.

Utvrdi zakon ko je prvi bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bošnjaninu - da ga pozove pred gospodina Bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.

Ako Bošnjanin zapsi da nije duzan - da mu nareche priseci samoshestu, koje ljubo postavi Banj rod. Ako bude podoban od Banova roda kto - da mu su porotnici od njegova plemena, koga mu hotenje. A toj da se zna - da ne moze tehej pobjegnuti, a vece ne moze pred nikoga mu narechi.

A kto Dubrovcanin ubije ali posjece u Bosni ili Bošnjanin Dubrovcana - taj pravda da je pred gospodinom Banom, a osud da grede Banu na njih.

Ako bude svadja Bošnjanina z Dubrovcaninom u Dubrovnici - da sudi knez dubrovacki i sudje, a globa opcini.

Ako Bošnjanin uhiti Dubrovcanina za konja, a on bude ukraden ili uhushen, a pravi Dubrovcanin: "Moj je konj vlasti" volja: "Ja sam ga kupio, ne znam od koga", volja povije od koga je kupljen, volja priseze samoshest - cist duga da bude.

I ako Bošnjanin bude duzan, a pobjegne iz Bosne z dugom - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. I ako Bošnjanin izme dobitak dubrovacki na vjeru, i knjiga bude u Dubrovnici, ako knez i sudje poshlju da je knjiga prava - da je vjerovana, da plati Dubrovcaninu i bez prestavshtine.

Ako li tat ili husar uzme Dubrovchaninu u Banovu vladanju, kto se uvje - da plati Dubrovchaninu i bez prostavshtine, a gospodinu Banu vsaki sest volova na svoju glavu - i da se ne vrate.

Ako rat bude, chesa Bog ulishi, medju Bosnom i Dubrovnikom, da gospodin Ban da rok Dubrovcanom sest mjeseca, da si podju u Dubrovnik slobodno - na to im je vjera gospodina Bana Stjepana. A Dubrovcane da zivu Humskom zemljom u njih' zakonu - u prvom.

A ovomuj pisanju svjedok: zupan Krksha.... A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina Bana Stjepana, gospodina svem Zemljam Bosancem i Humscem' i Donjem' krajem' gospodin.

Evo i povelje Kulina Bana..moj Bosnjaka..;)

http://img206.imageshack.us/img206/2051/poveljaxo4.th.jpg (http://img206.imageshack.us/my.php?image=poveljaxo4.jpg)

Povelja Bosanskoga Bana Kulina je napisana 29.avgusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i Bosanskim pismom Bosancicom.Ovaj dokument je ne samo najstariji ,dosad pronadjeni, Bosanski drzavni dokument,nego je Povelja Bosanskoga Bana Kulina i najstariji drzavni dokument,od svih juznoslovenskih drzava!!

Ban Kulin,u glavnom dijelu te Povelje,kaze:

....Ja,Ban Bosanski Kulin,obecavam Tebi kneze Krvasu i svim gradjanima Dubrovcanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.

I pravicu drzati sa Vama i pravo povjerenje,dokle budem ziv.

Svi Dubrovcani koji hode kuda ja vladam,trgujuci,gdje god se zele kretati,gdje god koji hoce,s` pravim povjerenjem i pravim srcem,bez ikakve zlobe,a sta mi ko da svojom voljom kao poklon.

Nece im biti od mojih casnika sile,i dokle u mene budu,davati cu im pomoc kao i sebi,koliko se moze,bez ikakve zle primisli.Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evandjelje.

A evo sad ce i Rusi da nam posalju povelju.."slucajno" se zadesila tamo..

http://img251.imageshack.us/img251/9092/poveljakulinabanaty6.th.gif (http://img251.imageshack.us/my.php?image=poveljakulinabanaty6.gif)
Intenzivno se pregovara na relaciji Sarajevo – Moskva, a razlog je vracanje u Bosnu i Hercegovinu najstarijeg juznoslavenskog pisanog dokumenta, povelje bana Kulina.

Povelja je svojevremeno ukradena i vise stoljeca se nalazi u muzeju akademije nauka u ruskom Sankt Peterburgu. Vrijednost povelje bana Kulina je neprocjenjiva.

Povelja bana Kulina je najstariji pisani dokument juznih Slavena. Pisana je bosanskom cirilicom, odnosno bosancicom na starobosanskom jeziku. Povelja je vanjskotrgovinski ugovor srednjovjekovne Bosne i Dubrovacke republike, a 1189. godine ban Kulin uputio je knezu Krvasu.

A evo i ljiljana..kako ono kazu "muslimanski".."talibanski"...i sta ja znam vec..a na kraju krajeva Bosnjacki..i to ni vise ni manje od Kralja Tvrtka..

http://imageshack.us/thumbnmail.png (http://img251.imageshack.us/my.php?image=tvrtkovicsl8.jpg)

http://img251.imageshack.us/img251/9067/tvrtkoli2.th.png (http://img251.imageshack.us/my.php?image=tvrtkoli2.png)

Bosna, Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena, Bos, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Bosina, Bosana, Basante, Bassinus nekadasnje su varijacije sadasnjeg imena zemlje i naroda BiH.

prometheus
28-11-2007, 11:15
Ova zastava koju ti Bosančeros imaš kao avatar je nešto najružnije što sam kao zastavu mogao vidjeti. Kao neke afričke države. Nečija američka izmišljotina koja nema nikakve povijesne poveznice za BiH teritorij. Time te nisam želio uvrijediti.

A evo i ljiljana..kako ono kazu "muslimanski".."talibanski"...i sta ja znam vec..a na kraju krajeva Bosnjacki..i to ni vise ni manje od Kralja Tvrtka..

Više o tim ljiljanima doznaj ovdje:Ljiljani (http://en.wikipedia.org/wiki/Fleur-de-lis). Ljiljani nisu ni muslimanski ni talibanski simbol.

Stardust
28-11-2007, 11:26
Više o tim ljiljanima doznaj ovdje:Ljiljani (http://en.wikipedia.org/wiki/Fleur-de-lis). Ljiljani nisu ni muslimanski ni talibanski simbol.

Dobro je da si to stavio.

Ljiljane su kao simbol prvi upotrebljavali još francuski kraljevi. Od 8 stoljeća.
A kasnije su se ljiljani našli i u španjolskoj. Ljiljani originalno ne spadaju ni u kakav 'tradicionalni grbi i zastavu' republike BiH.

Nepoznati
28-11-2007, 12:51
J

http://imageshack.us/thumbnmail.png (http://img251.imageshack.us/my.php?image=tvrtkovicsl8.jpg)

http://img251.imageshack.us/img251/9067/tvrtkoli2.th.png (http://img251.imageshack.us/my.php?image=tvrtkoli2.png)

Bosna, Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena, Bos, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Bosina, Bosana, Basante, Bassinus nekadasnje su varijacije sadasnjeg imena zemlje i naroda BiH.

Pa ljiljan je drevni znak, porijeklom iz perzijskog carstva, označava - plemenitost i ljepotu, bio je to carski znak na odjeći čak... moćnih PERZIJSKIH VLADARA! Mislim, danas govoriti da je ljiljan nakakv bošnjački znak, ili da su oni to "izmislili" je ludost bez presedana!

LJILJAN JE ZNAK SVIH NAS! ARIJSKI SIMBOL LJEPOTE I PLEMENITOSTI! Carski znak dostojanstva.

E sad, što ljiljan koriste Bošnjaci na svojim oznakama, u čemu je problem, tko brani ostalima da koriste taj znak?;)

Ako neki žele znati: Ljiljan je uzgajan samo u carskim dvorima tj. vrtovima moćnih istočnih carstava, počev od - Babilonskog. (A poslije i zapadnih.)Jer je bio simbol kraljevskiog dostojanstva i plemenitosti kraljevske loze. Ljiljan se smatra cvijetom koji raste samo ako ga ljubav njeguje. Postoje veoma rijetke vrste ljiljana.

Nepoznati
28-11-2007, 13:01
Ova zastava koju ti Bosančeros imaš kao avatar je nešto najružnije što sam kao zastavu mogao vidjeti. Kao neke afričke države. Nečija američka izmišljotina koja nema nikakve povijesne poveznice za BiH teritorij. Time te nisam želio uvrijediti.

Ma ova zastava BiH je sklepana od međunarodne zajednice, kao privremeno riješenje za sva tri roga u vreći bosanskoj.:D A nikome nije mila, jer ta zastava nema ni boje, ni mirisa ni ukusa!:p

Shabab
28-11-2007, 13:15
Ma ova zastava BiH je sklepana od međunarodne zajednice, kao privremeno riješenje za sva tri roga u vreći bosanskoj.:D A nikome nije mila, jer ta zastava nema ni boje, ni mirisa ni ukusa!:p

Pravo ružna zastava..masonska..hibridna! Zastava koja ne budi emociju..koja ignoriše tradiciju, suštinu, povijest. Možeš samo da je mrziš.
I ova današnja Bosna nije Bosna za koju sam se borio..samo Zlo...Republika Srpska utkano je u njenu konstrukciju..ovakvu Bosnu treba rušiti svim snagama..

Bosancherisimo
28-11-2007, 18:26

Uopste se ne osjecam uvrijedjenim..znam dobro kakva je ovo multi-kulti-kvazi zastava..

@Nepoznati ljiljane nisu Bosnjaci izmislili(to nigdje ne kazem) nego su ga vratili jos od doba kralja Tvrtka..
Poenta je u tome sto tu zastavu ne mogu smisliti Hrvati i Srbi iz BiH..i sto non stop "napucavaju" da je to neki "muslimanski" znak..:misli: sto je jednostavno neistinito..

Ne kazem ja da to to neki "tradicionalni" BiH grb...oni su se mjenjali pod banovima..evo jos nekih..

http://img517.imageshack.us/my.php?image=kastriotaaw8.jpg
http://img517.imageshack.us/my.php?image=kotromanicoe2.jpg
http://img517.imageshack.us/my.php?image=jablanicvv9.jpg

Meni se cini ovaj od Tvrtka najljepsi..to je ono vrijeme kad smo posjedovali malo veci komad "lijepe vase"..:D

LJILJAN JE ZNAK SVIH NAS! ARIJSKI SIMBOL LJEPOTE I PLEMENITOSTI! Carski znak dostojanstva.
Sad je vec jasnije zasto ga "bratija" preko Drine ne podnosi..

Ova zastava koju ti Bosančeros imaš kao avatar je nešto najružnije što sam kao zastavu mogao vidjeti.

Povelja moderatoru..veoma kratka..
Stavi mi grb moga kralja Tvrtka..;)

http://img251.imageshack.us/my.php?image=tvrtkovicsl8.jpg

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 19:02
Novi rat u Bosni će izazvat Daytonski sporazum blagoslovljen od strane SAD-a.
Ovakva BIH nemože opstati, to je barem jasno, jedino rješenje je cijepanje BIH na tri dijela, hrvatski i srpski dio se ujedinjuju maticama državama, a muslimanima država na teritoriju gdje su u većini, problematične teritorije riješiti kompromisima.

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 19:31
Etnička karta BIH iz 2006.
http://www.geocities.com/savindan/2006etnickaBiH.PNG

Evo kako bi ja podijelio, znači Srbima cijela Republika Srpska, Hrvatima zapadna Hercegovina+teritorij van RS na kojima su Srbi postali većina poslije Daytona(Glamoč, Grahovo, Drvar...)+Bihać,Cazin itd...tzv. "Turska Hrvatska"+ 3 općine s našom većinom u Posavini. Hrvati se odriću općina sa većinom u srednjoj Bosni, a dobivaju tzv. Tursku Hrvatsku.
Evo kako bi to izgledalo na karti.
http://aycu12.webshots.com/image/34851/2006269719029320756_rs.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2006269719029320756)

prometheus
28-11-2007, 19:40
Onda nam ne treba Pelješki most.:icon_lol: Ovime Srbi dobivaju više nego mi ostali.:bur2:
I kako to izvesti, humanim preseljenjem? :D Hoće li biti to nešto kao kantoni?

Bosancherisimo
28-11-2007, 19:53
http://img144.imageshack.us/img144/6922/etnickakbihyv2.th.jpg (http://img144.imageshack.us/my.php?image=etnickakbihyv2.jpg)

Evo kako to bjese..ne tako davno..

prometheus
28-11-2007, 19:55

Najviše profitirali Srbi.

Bosancherisimo
28-11-2007, 19:56
Vuce..ova tvoja karta je formirana srpskim genocidom..i ne moze biti uvazena..

Bosancherisimo
28-11-2007, 19:58
Najviše profitirali Srbi.

Pa njima je dodjeljivana teritorija Krajine koja je oduzimana Bosnjacima i Hrvatima..zbog toga ih je najvise tamo..po selima..u blatu i smecu..:D

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 20:01
http://img144.imageshack.us/img144/6922/etnickakbihyv2.th.jpg (http://img144.imageshack.us/my.php?image=etnickakbihyv2.jpg)

Karta pokazuje da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju. Osnovni problem muslimana (Bošnjaka) je taj što su muslimani u zapadnoj Bosni teritorijalno razdvojeni od ostatka, što se na kartama lijepo vidi, a i za vrijeme rata se baš nisu voljeli.

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 20:07
Vuce..ova tvoja karta je formirana srpskim genocidom..i ne moze biti uvazena..

Okrutna je činjenica da se vlast nad teritorijem uspostavlja genocidom i etničkim čišćenjem, tako su nastale sve države i tako se pripaja teritorij. To je isto ko da ideš osporavati Poljskoj pravo na neke teritorije jer je izvršila masovna etnička čišćenja nad Njemcima, ko i nad slavenima koji se nisu izjašnjavali ko Poljaci.:rolleyes:
To je stvarnost, sve ostalo su trabunjanja.
Može se teritorij pripojiti spletkarenjem i igrama, no češće se pripaja po zakonima sile.

prometheus
28-11-2007, 20:21
Okrutna je činjenica da se vlast nad teritorijem uspostavlja genocidom i etničkim čišćenjem, tako su nastale sve države i tako se pripaja teritorij. To je isto ko da ideš osporavati Poljskoj pravo na neke teritorije jer je izvršila masovna etnička čišćenja nad Njemcima, ko i nad slavenima koji se nisu izjašnjavali ko Poljaci.:rolleyes:
To je stvarnost, sve ostalo su trabunjanja.
Može se teritorij pripojiti spletkarenjem i igrama, no češće se pripaja po zakonima sile.

Tko je od toga u BiH imao najviše koristi? Ja ne vidim neki pretjerani razlog ubijanja i etničkog čišćenja na području BiH, osim ako je pobuna Srba u Hrvatskoj bila taj upaljač koji je pokrenuo daljna zbivanja na BiH teritoriju. Tko je držao narode u BiH na okupu da su tek 90-ih susjed na susjeda počeli pucati?

Shabab
28-11-2007, 20:32
Etnička karta BIH iz 2006.
http://www.geocities.com/savindan/2006etnickaBiH.PNG

Evo kako bi ja podijelio, znači Srbima cijela Republika Srpska, Hrvatima zapadna Hercegovina+teritorij van RS na kojima su Srbi postali većina poslije Daytona(Glamoč, Grahovo, Drvar...)+Bihać,Cazin itd...tzv. "Turska Hrvatska"+ 3 općine s našom većinom u Posavini. Hrvati se odriću općina sa većinom u srednjoj Bosni, a dobivaju tzv. Tursku Hrvatsku.
Evo kako bi to izgledalo na karti.
http://aycu12.webshots.com/image/34851/2006269719029320756_rs.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2006269719029320756)

Ma nikakva podijela ne dolazi u obzir. Vrijeme radi za Bosnu. Demografski.
Evo ti jednostavna racunica sa Hrvatima...Hrvatska vrlo brzo ulazi u EU, vec sada standard u Hrvatskoj je dva tri puta bolji nego u Bosni. Svaki mladi Hrvat razmislja kako da pobjegne iz bosanske bijede i cemera u Split, Rijeku ili Zagreb.
Sto se Srba tice..sad zasad neka Republike Srpske. Trebe primjeniti siptarsku taktiku...primiriti se i cekati pravu priliku i kupovati nekretnine. pogotovo oko Brckog i tako ih presjeci na dva dijela. Vec je sada 80% zemljista oko Brckog bosansko. Sto se tice stanovnistva..Srbi su ga u ratu ocistili ali vec su sada Bosanci vecina u gradu. Brcko je kljuc Bosne. Kada se Srpska presjece na dva dijela onda je lakse. Srbi se ne mogu odbraniti u miru kao sto se Bosanci ne mogu u ratu. Zato Srbi stalno dizu tenzije i atmosferu napetom..jer popuste li malo ode im sve nizbrdo...I u slucaju rata..samo u Sarajevu zivi 800-900. 000 muslimana sto je skoro 70% srpske populacije..u slucaju rata na Drini smo u roku dva dana. Srpska je nenaseljeno prostranstvo.
Nema razloga za pesimizam. Zasto bi Bosanci pristali na podjelu Bosne?

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 20:34
Tko je od toga u BiH imao najviše koristi? Ja ne vidim neki pretjerani razlog ubijanja i etničkog čišćenja na području BiH, osim ako je pobuna Srba u Hrvatskoj bila taj upaljač koji je pokrenuo daljna zbivanja na BiH teritoriju. Tko je držao narode u BiH na okupu da su tek 90-ih susjed na susjeda počeli pucati?

Područje BIH nikad nije bilo stabilno, na tom području se isprepliču različiti interesi, a i to je multi-nacionalno, multi-religijsko, multi-kulturalno područje, a to znači da je svako kratkotrajno primirje ustvari privid, kad će opet buknuti je pitanje vremena. Tu se isprepliću islam, pravoslavlje, rimokatolicizam, interesi velikih sila su oduvijek prisutni, regionalni nacionalizmi često imaju radikalne poglede na stvari i eto ti sukoba. Od rata u BIH su teritorijalno najviše koristi imali Srbi, to je jasno, a o drugim oblicima korisnosti bi se dalo raspravljati. Stvaranje novih utopija ko ova danas znači novi rat, zato čim prije izvršiti podjelu na miran način jer će doći do podjele ratom.

prometheus
28-11-2007, 20:39
Područje BIH nikad nije bilo stabilno, na tom području se isprepliču različiti interesi, a i to je multi-nacionalno, multi-religijsko, multi-kulturalno područje, a to znači da je svako kratkotrajno primirje ustvari privid, kad će opet buknuti je pitanje vremena. Tu se isprepliću islam, pravoslavlje, rimokatolicizam, interesi velikih sila su oduvijek prisutni, regionalni nacionalizmi često imaju radikalne poglede na stvari i eto ti sukoba. Od rata u BIH su teritorijalno najviše koristi imali Srbi, to je jasno, a o drugim oblicima korisnosti bi se dalo raspravljati. Stvaranje novih utopija ko ova danas znači novi rat, zato čim prije izvršiti podjelu na miran način jer će doći do podjele ratom.

Zato se naša Hrvatska vojska smanjuje, da nebi bili u prilici cijelu BiH vratiti pod našu upravu. :D Odlučivat će ovi izvana o daljnim zbivanjima.

Shabab
28-11-2007, 20:40

Naravno da niko ne vjeruje u utopije. Ili mi ili oni. To je jedina istina u Bosni.
Bosanci su sabijeni na 30% teritorije a Srbi kontrolisu 49%. To je neodrzivo. Mora doci do redefinisanja omjera u smislu 80:20 u korist Bosanaca. To je jedino prirodno i odrzivo stanje. Srbi nikada nece biti jaki kao sto su bili 92.
Novi rat je neizbjezan ukoliko se Srbija ne povuce sa 30% teritorije Bosne.

prometheus
28-11-2007, 20:41
Naravno da niko ne vjeruje u utopije. Ili mi ili oni. To je jedina istina u Bosni.
Bosanci su sabijeni na 30% teritorije a Srbi kontrolisu 49%. To je neodrzivo. Mora doci do redefinisanja omjera u smislu 80:20 u korist Bosanaca. To je jedino prirodno i odrzivo stanje. Srbi nikada nece biti jaki kao sto su bili 92.

Da li če EU, Rusija i Amerika biti skrštenih ruku kao što su bili prije?

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 20:46
Evo ti jednostavna racunica sa Hrvatima...Hrvatska vrlo brzo ulazi u EU, vec sada standard u Hrvatskoj je dva tri puta bolji nego u Bosni. Svaki mladi Hrvat razmislja kako da pobjegne iz bosanske bijede i cemera u Split, Rijeku ili Zagreb.
Sto se Srba tice..sad zasad neka Republike Srpske. Trebe primjeniti siptarsku taktiku...primiriti se i cekati pravu priliku i kupovati nekretnine. pogotovo oko Brckog i tako ih presjeci na dva dijela. Vec je sada 80% zemljista oko Brckog bosansko. Sto se tice stanovnistva..Srbi su ga u ratu ocistili ali vec su sada Bosanci vecina u gradu. Brcko je kljuc Bosne. Kada se Srpska presjece na dva dijela onda je lakse. Srbi se ne mogu odbraniti u miru kao sto se Bosanci ne mogu u ratu. Zato Srbi stalno dizu tenzije i atmosferu napetom..jer popuste li malo ode im sve nizbrdo...I u slucaju rata..samo u Sarajevu zivi 800-900. 000 muslimana sto je skoro 70% srpske populacije..u slucaju rata na Drini smo u roku dva dana. Srpska je nenaseljeno prostranstvo.

Da sam bosanski nacionalista razmišljao bi identično kao i ti, no ja nisam bosanski nacionalist, nego hrvatski nacionalist.;)
Karta koju sam stavio pokazuje ono što mislim da je moguće uzeti i u miru i u ratu, a konačna sudbina Republike Srpske me nezanimna previše, no RS se nameće Hrvatima ko saveznik u borbi za opstanak u BIH. Bosanci neće pristati na podjelu Bosne i zato će doći do rata, prvo između Bosanaca i Srba, a ako će Hrvati imati sposobnu vlast koja će vrebati iz prikrajka realno se može uzeti naznačeno na karti.

Shabab
28-11-2007, 20:49
Da li če EU, Rusija i Amerika biti skrštenih ruku kao što su bili prije?

Pazi kolega,

trenutno je u Sarajevu obavjestajni kaos....Srpska opstaje na obavjestajnim destrukcijama srpskih i americkih Sluzbi u Sarajevu. Ali vec sada se stvara paklena atmosfera...paklena infrastruktura. Sada u Bosni imamo 20-25 000 vehabija koji su apsolutno van svake kontrole...stanje je pred eksploziju. Sta ako neko prenese scenarij iz Iraka u Bosnu..mislim atentati i auto bombe i slicno. To moze uraditi desetak sposobnih momaka. Onda imamo haos na cetiri sata voznje od Zagreba...u srcu Evrope. To je jedini interes Zapada zasto ne dozvoljava podijelu Bosne...ZAPAD NIKADA NECE DOZVOLITI MUSLIMANSKU DRZAVICU U EVROPI! Ali zato nece ni ukinuti Republiku Srpsku koja im sluzi kao prijeteca sipka za muslimane....
Pogledaj ovo...

http://www.youtube.com/watch?v=u6Lt33WtMuw&feature=related

Shabab
28-11-2007, 21:08
Da sam bosanski nacionalista razmišljao bi identično kao i ti, no ja nisam bosanski nacionalist, nego hrvatski nacionalist.;)
Karta koju sam stavio pokazuje ono što mislim da je moguće uzeti i u miru i u ratu, a konačna sudbina Republike Srpske me nezanimna previše, no RS se nameće Hrvatima ko saveznik u borbi za opstanak u BIH. Bosanci neće pristati na podjelu Bosne i zato će doći do rata, prvo između Bosanaca i Srba, a ako će Hrvati imati sposobnu vlast koja će vrebati iz prikrajka realno se može uzeti naznačeno na karti.

Pazi kolega, ja nemam nikakvog animoziteta prema bilo kakvom prisusutvu Hrvatske u Bosni. Na kraju krajeva to su realnosti...izmedju Srbije i Hrvatske 99 % bosanskog stanovnistva opredijelilo bi se za savez sa Hrvatskom.
Mislim da je hrvatska desnica pod velikim uticajem stremljenja iz zapadne Hercegovine...to nije problem...niko ne zeli Hercegovce. Ali zasto od drveta ne vidite sumu. Borite se za par hiljada svercera i par tona kamena a mozete imati cijelu Bosnu kao interesnu sferu. Put je da podrzite Bosance u borbi protiv Srba.
Ja osobno ne zelim da zivim u orijentaliziranoj Bosni koja odise arabizmom i slicno. Velike nade polazem u Hrvate srednje Bosne kao najarijski elemenat u Bosni..kao skupinu koja u genima nosi sustinu bosanskog identiteta. To su ljudi koji bastine nasljedstvo kraljice Katarine i kao takvima im se mora omoguciti povlasten status u bosanskoj drzavi.
Ja to ponavljam na svakom mjestu..Hrvati srednje Bosne su nesto najvrijednije sto Bosna ima.

Vuk_samotnjak
28-11-2007, 21:14

Otkuda bi to točno maknuo Srbe, iz Bos.Posavine, Podrinja, istočne Hercegovine?

Shabab
28-11-2007, 21:41
Otkuda bi to točno maknuo Srbe, iz Bos.Posavine, Podrinja, istočne Hercegovine?

Posavina, Banja Luka i grad Zvornik na Drini. To su strateski pravci. Ali prije svega Posavina...to je javrijedniji dio Bosne..vrijedniji cak i od Sarajeva. Hercegovina me uopste ne zanima..ni istocna ni zapadna ni srednja. Njima bih dao (i Srbima i Hrvatima i muslimanima hercegovcima) autonomiju sa pravom na otcijepljenje.:lol:

Nepoznati
29-11-2007, 15:01
Admin je danas bio dobre vlje. Dijelio je pozitivne ocjene ... za pisanje.:) jedan Adminov klik, vrijedi 10 ostalih.;) pogledajte na Korisnički profil, imate li što u torbi!:D

Pročitajte: http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=2014

Nepoznati
29-11-2007, 15:12
Pazi kolega, ja nemam nikakvog animoziteta prema bilo kakvom prisusutvu Hrvatske u Bosni. Na kraju krajeva to su realnosti...izmedju Srbije i Hrvatske 99 % bosanskog stanovnistva opredijelilo bi se za savez sa Hrvatskom.
Mislim da je hrvatska desnica pod velikim uticajem stremljenja iz zapadne Hercegovine...to nije problem...niko ne zeli Hercegovce. Ali zasto od drveta ne vidite sumu. Borite se za par hiljada svercera i par tona kamena a mozete imati cijelu Bosnu kao interesnu sferu. Put je da podrzite Bosance u borbi protiv Srba.
Ja osobno ne zelim da zivim u orijentaliziranoj Bosni koja odise arabizmom i slicno. Velike nade polazem u Hrvate srednje Bosne kao najarijski elemenat u Bosni..kao skupinu koja u genima nosi sustinu bosanskog identiteta. To su ljudi koji bastine nasljedstvo kraljice Katarine i kao takvima im se mora omoguciti povlasten status u bosanskoj drzavi.
Ja to ponavljam na svakom mjestu..Hrvati srednje Bosne su nesto najvrijednije sto Bosna ima.

Kolega Shabab!

Svaka ti čast na moralnom poštenju kojim odiše ovaj post! Da tako ako ti razmišlja i psotupa makar 40% Bošnjaka, situacija i u Bosni i Hrvatskoj bi bila puno bolja!:top:

Slažem se s tobom, da su Hrvati srednje Bosne... jedan dijaman Bosne i Hercegovine! Iz osobnog isksutva s tim ljudima to govorim, ne na temelju tvojih riječi. (Tvoje riječi me samo uvjervaju da nisam još od prije pogrešno zaključivao) To je jedan radišan, vrijedan, miran narod...(i odan DUHU Bosne... drevnom duhu naših predaka...Bosni kao jedinoj Domovini, "prođoh Bosnom kroz gradove..." ) u kojem i danas tako snažno pulsiraju drevne sile... sile života - geni ARIJSTVA!

Velike nade polazem u Hrvate srednje Bosne kao najarijski elemenat u Bosni..kao skupinu koja u genima nosi sustinu bosanskog identiteta. To su ljudi koji bastine nasljedstvo kraljice Katarine i kao takvima im se mora omoguciti povlasten status u bosanskoj drzavi.

Nepoznati
29-11-2007, 15:22
Posavina, Banja Luka i grad Zvornik na Drini. To su strateski pravci. Ali prije svega Posavina...to je javrijedniji dio Bosne..vrijedniji cak i od Sarajeva. Hercegovina me uopste ne zanima..ni istocna ni zapadna ni srednja. Njima bih dao (i Srbima i Hrvatima i muslimanima hercegovcima) autonomiju sa pravom na otcijepljenje.:lol:

:top: S Mostarom kao glavnim gradom! Jer Mostarci (i šire) su posebni 'hinsani'. "Bilo koje vjere"! Oni su svi MOSTAR REPUBLJIK! :rofl: zato je onaj u davno vrijeme rekao "A Mostarcu ne vjeruj, ma koje vire bio"! :E:

Noćas se ubijaju s obe strane Neretve, i u isto vrijeme preko užadi švercaju streljivo jedan druigome, a sve gori... i psuju se iz utvrđenih kuća i rovova,(sa zapadne obale vike "balije majku li vam ....,a sa istočne obale, "njače Magarac i vika, "mrš u kamenjar ustaški tovari"!) i rokaju se zoljama i strojopuškama i snajperima, ali... preko "Nertve užad se rasplela...njima sanduci streljiva putuju" "Oj Mostaru, Oj Mostaru, lijepi li si"!:p

I da ih netko treći pokuša obuzdati, okrenuli bi oružje na njega- složno,k'o da se do maloprije 'brato' nisu klali!

prometheus
29-11-2007, 16:28
Ako dođe do rata, Bošnjacima bi bilo bolje da im ovaj ne vodi vojsku: Ismet Hadzic. (http://www.youtube.com/watch?v=qQ1LWKDfGEw) :laugh:

Nepoznati
29-11-2007, 16:34
Pazi kolega,

trenutno je u Sarajevu obavjestajni kaos....Srpska opstaje na obavjestajnim destrukcijama srpskih i americkih Sluzbi u Sarajevu. Ali vec sada se stvara paklena atmosfera...paklena infrastruktura. Sada u Bosni imamo 20-25 000 vehabija koji su apsolutno van svake kontrole...stanje je pred eksploziju. Sta ako neko prenese scenarij iz Iraka u Bosnu..mislim atentati i auto bombe i slicno. To moze uraditi desetak sposobnih momaka. Onda imamo haos na cetiri sata voznje od Zagreba...u srcu Evrope. To je jedini interes Zapada zasto ne dozvoljava podijelu Bosne...ZAPAD NIKADA NECE DOZVOLITI MUSLIMANSKU DRZAVICU U EVROPI! Ali zato nece ni ukinuti Republiku Srpsku koja im sluzi kao prijeteca sipka za muslimane....
Pogledaj ovo...

http://www.youtube.com/watch?v=u6Lt33WtMuw&feature=related

Točno. Zapad ne želi da dio BiH ostane pod kontrlom samo Bošnjaka. To je JEDINI razlog zašto je zapad- kao fol - protiv podjele BiH. Ali, bojim se da se u Bosni situacija usložnjava. I da bi moglo biti strašno... Ako zapad napadne Iran, možda i druge neke... arapske držve ili državice, moglo bi i u BiH biti svašta. Zapad bi prekasno mogao spoznati da se zajebao kad se u Bosnu uvalio... zapad će prekasno shvatiti, zašto su sve ofanzive zadnjeg velikog rata u biti bile u BiH i zašto je tu zaglavilo i ukopalo se, u blato... toliko njemačkih divizija, i toliko divizija njihovih slugu - ustaša i četnika...

BiH je možda ponajteža država za ratovati, za agresora...(kad biste isoegali BiH, dobili biste površinu - zapdne Europe... toliko je planina, gudura, litica, kanjona, brda...) čak uz svu siofisticiranu opremu od satelita do bespilotnih bombardera... uiz solidno moderno naoružanje, gerila u BiH bi neprijatelju nanosila teške i bolne gubitke i poraze... ako bi ta gerila bila fanatizirana i spremna dati život za uništenej neprijatelja... onda bi agresor, pa bio to i (do zuba naoružani) NATO u biH doživio takvo poniženje koje bi ušlo u povijest.

Nepoznati
29-11-2007, 16:50

Teško ćete presjeći REPUBLIKU SRPSKU kod Brčkoga. Možete pokušati, ali velim... neće to ići lako. Pogotovo ako bi se Srbija uključila u sukob. A nije nemoguće... možda zbog nekih drugih i većih geostrateških interesa. I ne zaboraviti. Srbi u RS-u i sad imaju oružja i opreme (čak i novije, koaj se potajno dobavlja) više nego i Bošnjaci i Hrvati u BiH - zajedno, čak moguće i više nego i REPUBLIKA HRVATSKA. Ne zavaravajte se... ja znam da i Bošnjaci potajno nabavljaju moderno oružje, znam i da potajno i polupotajno i proizvode velike količine oružja, onog pogodnog za teren BiH...(Haubice 105 mm. Minobacači 120 mm. Minobacači 80 i 82mm. VBR-ovi 122mm s manjim projektilima od 1000 mm i 24 cijevi, te 12 cijevi itd. prijenosni, protuzračni topovi 20/3, teške strojnice 12,7mm minobacači 60 mm, jurišni, kojim se lako, mada manje precizno rukuje, ali i 60 mm. minobacači klasični, protuoklopni ručni raketni lanseri, ručne defanzivne granate, protutenkovske nagazne mine, IED i 'ekranke' mine itd.) Ali jedino što je taktički i strateški na strabni Bošnjaka je - živa sila.

Bosancherisimo
29-11-2007, 19:04
Kolega Shabab!

Svaka ti čast na moralnom poštenju kojim odiše ovaj post! Da tako ako ti razmišlja i psotupa makar 40% Bošnjaka, situacija i u Bosni i Hrvatskoj bi bila puno bolja!:top:

Slažem se s tobom, da su Hrvati srednje Bosne... jedan dijaman Bosne i Hercegovine! Iz osobnog isksutva s tim ljudima to govorim, ne na temelju tvojih riječi. (Tvoje riječi me samo uvjervaju da nisam još od prije pogrešno zaključivao) To je jedan radišan, vrijedan, miran narod...(i odan DUHU Bosne... drevnom duhu naših predaka...Bosni kao jedinoj Domovini, "prođoh Bosnom kroz gradove..." ) u kojem i danas tako snažno pulsiraju drevne sile... sile života - geni ARIJSTVA!

Kolega Nepoznati,neosporno je ovo sto je kolega Shabab napisao..vise manje istog smo misljenja uz male nijanse..:cool:
Ja bi samo volio da se Hrvati Bosne vrate na svoje staro i slavno ime Bosnjacko..jer to smo MI..to su bili nasi predci..vjeroispovjest jednostavno NEMA VEZE sa ovim..

Razlika izmedju Hrvata Bosne i Hrvata Hercegovine je kao razlika Zemlja-Jupiter...Bosanci su u ovoj prici Zemlja..:D a razlika medju Muslimanima je ista..

Za vrijeme rata gospoda iz Zagreba su jednostavno ostavili Hrvate srednje Bosne na ledu..sve njihove oci su bile uprte u Hercegovinu(kako i ne bi kad u Zagrebu ima vise Hercegovaca nego Zagrebcana)..:flop:

Posavina rodna mila nije nista bolje prosla od srednje Bosne..

Bosancherisimo
29-11-2007, 19:25
Sto se tice Brckog...evo popisa Grada i svih sela..obratite paznju na grad Brcko..

Grad Brcko
Ukupno - 41.406

Muslimani - 22.994
Srbi - 8.253
Hrvati - 2.894
Jugosloveni - 5.211
Ostali - 2.054

Po svemu ovome se vidi da je Brcko "vijekovni srpski grad"..:misli: valjda zbog toga sto ih je bilo vise od troje..

http://img252.imageshack.us/img252/4884/popisbrckoponaseljima19hv9.th.jpg (http://img252.imageshack.us/my.php?image=popisbrckoponaseljima19hv9.jpg)

Opstina Brcko
Ukupno - 87.627

Muslimani - 38.617
Hrvati - 22.252
Srbi - 18.128
Jugosloveni - 5.731
Ostali - 2.899

Znaci sve ukupno Srba u cijeloj opstini oko 20%..

Evo jos malo o Brckom.."vijekovnom srpskom gradu"

Brčko, grad sa svojih 87.627 stanovnika (po zadnjem popisu stanovništva), smješten je u Bosanskoj Posavini i na osnovu svog geografskog položaja, privrednih i drugih kapaciteta, predstavlja privredni i kulturni centar Bosanske Posavine. Općina Brčko čini 18,72% teritorije i 24,18% ukupnog stanovništva Bosanske Posavine.

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Brčko imala je 87.627 stanovnika, raspoređenih u 59 naselja.

Nacionalni sastav:

Bošnjaci - 38.617 (44,06)
Hrvati - 22.252 (25,39)
Srbi - 18.128 (20,68)
Jugoslaveni - 5.731 (6,54)
ostali - 2.899 (3,33)

Nacionalni sastav 1981. godine:

ukupno: 82.768

Bošnjaci - 32.434 (39,18)
Hrvati - 23.975 (28,96)
Srbi - 16.707 (20,18)
Jugoslaveni - 7.794 (9,41)
ostali - 1.858 (2,27)

Nacionalni sastav 1971. godine:

ukupno: 74.771

Bošnjaci - 30.181 (40,36)
Hrvati - 24.925 (33,33)
Srbi - 17.709 (23,68)
Jugoslaveni - 1.086 (1,45)
ostali - 870 (1,18)

Danasnja struktura je znatno promjenjena..nakon genocida nad Bosnjacima i Hrvatima,te velikom doseljavanju Srba iz Hrvatske Krajine i sam grad se povampirio bradatim nemanima..

Zbog etničkog čiščenja područja tokom rata u Bosni i Hercegovini, otprilike 93% stanovništva su činili Srbi. Međutim danas, nakon uspostavljenja Brčko distrikta, mnoge izbjeglice su se vratili kućama. Prema procjenama Branka Damjanaca, premijera Brčko distrikta, danas otprilike 55% stanovništva distrikta čine Bošnjaci i Hrvati, a Srbi oko 45%. No, bez zvaničnog popisa, teško je reći koliko ljudi danas živi u samom gradu.

Uz to bi jos napomenuo da za cijelu opstinu Brcko je nacinjena velika nepravda..ona sela sve Bosnjacka i Hrvatska prema Tuzli se ne racunaju u opstinu Brcko..:misli: tu su nas isto "rascijepili" na pola..
Za cijelu opstinu "jos" nemam podatke..ali bice valjda..;)

Bosancherisimo
29-11-2007, 19:29
A evo zbog cega je Brcko bas znacajno kao sto kolega Shabab rece..

Geografski posmatrano Brčko Distrikt se nalazi u sjeveroistoenom dijelu Bosne i Hercegovine, zemlje koja graniči sa Jugoslavijom i Hrvatskom i ima izlaz na Jadransko more. Bosna i Hercegovina je administrativno podjeljena na dva entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska). Brčko se nalazi na granici sa Republikom Hrvatskom i 20 km daleko od tromeđe tri zemlje. Lokacija BD čini ga geografski povezanim sa Euro-regijom «Dunav-Drava-Sava» koju trenutno sačinjavaju Baranya (Mađarska), Osiječko-Baranjska županija, Vukovarsko-Srijemska županija i Brodsko-Posavska županija (Hrvatska) i Tuzlanski kanton (BiH), i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, a prostorno je moguće uključenje i Posavske županije (FBiH), kao i regija i opština iz Republike Srpske. Brčko Distrikt je skoro podjednako udaljen od tri velika industrijska, ekonomska, politička i potrošačka centra: Beograd (200 km), Zagreb (270 km) i Sarajevo (210 km), sa kojima je povezan cestovno, željeznički i/ili riječno.

Brčko Distrikt se nalazi na desnoj obali rijeke Save i zauzima površinu od 493,3 km˛, što predstavlja manje od 1% ukupne površine Bosne i Hercegovine (51.129 km˛). Površina centralnog gradskog područja je 183 km˛. Brčko Distrikt je formiran na cjelokupnoj teritoriji nekadašnje Opštine Brčko. Prema unutrašnjim administrativnim granicama u Bosni i Hercegovini, Brčko Distrikt graniči sa više opština Republike Srpske i sa dva od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, Tuzlanskim kantonom na jugozapadu i Posavskom županijom na sjeverozapadu.

Smješteno u Posavini, Brčko se nalazi u prilično niskoj riječnoj dolini koja eini dio bazena rijeka Save, Brke i Velike Tinje. Nadmorska visina se, zavisno od terase koju formiraju rijeke, kreće od 85 m do 200 m (85%). Jedini izuzetak su sjeverni obronci planine Majevice u južnom dijelu Distrikta sa nadmorskom visinom od 200-400 m.

Geoekonomski posmatrano, Brčko Distrikt je značajno čvorište ključnih prometnica u pravcima istok-zapad i sjever-jug i rijedak je multimodalni transportni čvor (ceste, plovna rijeka, željeznica) u BiH. Brčko predstavlja: izlaz u Hrvatsku i centralnu Europu, i prilaz do rijeke Save i dalje Dunavom do zapadne i istoene Evrope. Time prostorni položaj Brčkog determinira povezanost njegovog šireg zaleđa i gravitacionog područja sa ostalim regijama u centralnoj i istočnoj Evropi. Prirodni uvjeti i resursi kao element podspješivanja ekonomskog razvoja predstavljaju ograničenje u budućem razvoju Brčko Distrikta, osim vodnog puta i eventualno poljoprivrednog zemljišta. BD ne raspolaže poznatim ležištima mineralnih sirovina. U blizini graničnih područja na opštini Srebrenik (dolina rijeke Tinje) obavljana su ispitivanja eventualnih nalazišta nafte, ali ne postoje konkretni rezultati vezani za BD. Postoje jedino nalazišta gline za ciglarsku industriju, mada do sada utvrdena ležišta ne daju posebne šanse za razvoj veaih kapaciteta. Obzirom da se širi pojas (granični dijelovi nekadašnje Panonske nizije) smatra područjem bogatim geotermalnim vodama neophodno je izvršiti ispitivanja i utvrditi eventualne mogućnosti.

Osnovna hidrografska karakteristika Brčko Distrikta je rijeka Sava. Uz to na ovom području se nalazi i veći niz manjih rijeka, kanala i drugih vodotokova: Tinja, Brka, Lomnica, Rašljanska rijeka, L trepacka rijeka, Zovičica i Lukavac. Izvorišta ovih vodotokova se nalaze uglavnom na području planine Majevice. U kompleksu podzemnih voda nalaze se velike rezerve za snabdijevanje stanovništva i privrede. Na obroncima Majevice postoje istraženi i potvrdeni izvori pitke vode. U početnim bušenjima je utvrđen kapacitet izvora od 185-200 litara u sekundi, što je u granicama evropskih standarda. Posebno važno je da se radi o vodi visokog kvaliteta, ali se sa sigurnošću ne može potvrditi kontinuiranost kapaciteta.

Od 49.300ha prostora, poljoprivredno zemljište čini 34.990ha. Prosjek obradivog zemljišta po glavi stanovnika je 0,25ha. 53% od ukupnih poljoprivrednih površina (18.635ha) ili 37,8% od ukupne površine čini zemljište višeg kvaliteta, pogodno za intenzivnu proizvodnju. To zemljište je smješteno uz obalu rijeke Save i u jugozapadnom dijelu BD. Međutim, daljim infrastrukturnim, posebno transportnim, zahvatima, kao što su izgradnja cestovne obilaznice, izgradnja pružne veze istok-zapad, procijenjene poljoprivredne površine biće dodatno iscjepkane čime će biti umanjena njihova upotrebljivost.

Na podrueju Brčko Distrikta BiH površine pod šumom zahvataju 11.247ha što čini 32,6% ukupne teritorije. Od ukupne šumske površine državne šume pokrivaju 2.972ha ili 26,4% teritorija, dok šume u privatnoj svojini pokrivaju 8.275ha ili 73,6% površina. Navedene površine pod šumama obuhvataju različite tipove od kojih treba izdvojiti šume hrasta (u ravničarskim predjelima i dolinama rijeka), bukove šume (u nižem gorskom pojasu) i šume jele i smrce (na vrhovima planine Majevice). Kao posljedica ratnih šteta došlo je do znatne redukcije šumskog fonda, odnosno zalihe drvne mase u državnim šumama, u odnosu na predratno stanje. Procjenju je se da su navedene zalihe drvne mase u državnim šumama na podrueju BD umanjene za 50%. Stoga se može zaključiti da su šumski potencijali BD veoma siromašni. Samo jedan dio šumskog fonda je u kompleksu i to u brdskom području na jugu BD, dok su ostalo male šumske enklave u ravničarskom dijelu.

Klima je umjereno-kontinentalna sa visokim ljetnim temperaturama. Srednja godišnja temperatura je oko 11 stepeni celzijusa. Godišnja količina padavina je 760 mm. Rijeka Sava je plovna više od 310 dana u godini.

Bosancherisimo
29-11-2007, 19:38
PRAHISTORIJSKO DOBA

Ne može se tačno utvrditi od kada datiraju prva naselja na području Brčkog, ali se zna da su ona postojala još u prahistorijsko doba.
U ataru Brčkog nađen je priličan broj bronzanih predmeta neolitskog čovjeka: narukvice, podlaktice, ogrlice i srpovi.
Dolina Save je bila naseljena još u kameno i gvozdeno doba, što je razumljivo s obzirom na plodnost zemljišta i bogastvo riba u Savi.

STARI VIJEK

Početkom I vijeka n.e. bosansku Posavinu osvajaju Rimljani. Stanovnici ovog kraja u vrijeme rimske vladavine živjeli su u priličnom blagostanju. U iskopanim grobovima na ovom terenu je nađen vrlo skupocjen nakit rimskog porijekla. U doba rimske vladavine bosanska Posavina bila je puna močvara, bara i ritova.
Kada je propalo zapadno rimsko carstvo ovi krajevi su kratko vrijeme pripadali dražavama Istočnih Gota i, zatim Avara.

SREDNJI VIJEK

Bosansku Posavinu su u periodu IX, X, XI vijeka osvajali Bugari, Vizantinci, Srbi i Mađari. Kada je srpski knez Časlav u X vijeku proširio vlast ka Jadranskom moru i osvojio Bosnu, bosanska Posavina su u historijskim izvorima izrično navodi kao oblast Časlavljeve srpske države, kao oblast „Prave Srbije“. Za vrijeme kralja Bodina, Bosna je bila posljednji put u sastavu srpske države. U XII vijeku bosanska Posavina dolazi pod mađarsku vlast.

PERIOD TURSKE VLADAVINE

Pod Turskom vladavinom počinje islamizacija bosanske Posavine i organizacija spahijskog sistema kao naočitog oblika feudalne eksploatacije.
Na osnovu nekih ispitivanja porijekla stanovništva u bosanskoj Posavini može se utvrditi da u cijeloj Posavini nema stanovništva koje bi bilo od prije krja XII vijeka. Najstarije stanovništvo je muslimansko, mada u nekim krajevima ni pravoslavno ne izostaje mnogo iza muslimana. Pored muslimana i pravoslavaca ima i katolika, koji su relativno najmlađi.
Krajem XVIII vijeka iz Makedonije je došlo oko 15 cincarskih porodica koje su doveli Turci kao velike trgovce, jer trgovaca onda u ovim krajevima nije bilo. Iz njihovih redova potiču mnoge trgovačke kuće u Brčkom, Tuzli i Gračanici. Doseljeni Cincari su se potpuno poslovenili, i niko od njih ne govori jezikom svojih predaka.
Brčko se kao naselje počelo razvijati kod stare skele na Savi. U turskim dokumentima, Brčko se prvi put spominje kao selo 1548. godine. Početkom XVII vijeka češče se pominje kao mjesto čiji su stanovnici ugavnom bili derbendžije, mostari i splavari. Pošto su u to vrijeme bosansku Posavinu većinom nastanjivali muslimani, pouzdano se može tvrditi da su oni i osnovali Brčko.
Pod turskom upravom Brčko je bilo pogranično mjesto prema Austriji. Kada je za bosanskog biskupa 1645. godine došao Marijan Maravić, on zje u svom izvještaju papi Inoćentiju X, između ostalog zabilježio, da je Brčko u to doba imalo 150 turskih kuća i 3 džamije.

U ratovima 1683-1699; 1716-1718 i 1739. godine bosanska Posavina je bila strahovito opustošena. Kada su mirom u Požarevcu 1718. godine sjeverne dijelove Posavine zauzeli Austrijanci, Brčko je bilo u ruševinama. Sva sela uz Savu su bila razorena, a na području Brčkog jedva je bilo 15 graničarskih koliba.
Epidemije kuge su u ovo doba kosile stanovništvo, a stalna ratovanja pogađala su naročito muslimansko stanovništvo.
Poslije ovih ratova, Turska je radi zaštite Bosne od Austrije, granicu prema Austirji su počeli bolje da utvrđuju. Grade se nova, obnavljaju ranije napuštena i podižu nova naselja. Po manjim mjestima se podižu manja i veća naselja sa utvrđenjima koja se zovu palanke.
U XVIII vijeku u Bosni jačaju kapetanije. Kapetanija je predstavljaju vojnoodbrambeni utvrđeni prostor sa posadom. U svakoj kapetaniji se nalazio po jedan grad i jedna kula; glavni zadatak im je bio da čuvaju granicu. Poslije 1739. godine u Brčkom je sagrađeno vojničko utvrđenje sa posadom, a samo mjesto je bilo u sastavu tuzlanske kapetanije.

BRČKO U XIX i XX VIJEKU

U ratu Srbije protiv Turske 1876. godine mnogo ljudi prešlo je iz Brčkog i okoline u Srbiju.
Poslije ovog rata i rusko-turskog rata 1877. godine dolazi do mira koji je potpisan u Berlinu 1787. godine. Članom 25 Berlinskog ugovora, Austro-Ugarska je dobila od velikih sila mandat da okupira Bosnu i Hercegovinu, sa zadatkom da zavede red i mir u zemlji. Sprovodeći svoju kolonijalno-okupatorsku politiku proglasila je 7. oktobra 1908. godine aneksiju Bosne i Hercegovine.
U XIX i XX vijeku Brčko se naglo razvija i napreuje na ekonomskom i kulturnom polju. Od austrijske okupacije u njemu počinje da struji novi život rukovođen isključivo ličnim interesom austro-ugarskog finansijskog kapitala da poveća svoje profite.
Brčko postaje u XIX vijeku ekonomski i kulturni centar bosanske Posavine. Tada se uglavnom formiraju sve četire mahale; Stara (Atik), Nova (Džedid), Varoš i Karanfil, grad se razvija kao izrazito trgovačko i industrijsko mjesto, naročito kada je 1830. osnovano Dunavsko parobrodsko društvo.
U drugoj polovini XIX vijeka Brčko kao trgovačko mjesto privlači mnoge ljude iz raznih krajeva Bosne, tako da je ono oko 1878. imalo blizu 3000 stanovnika. Septembra 1869. Brčko je preko Tuzle povezano telegrafom, a 1870. otvorena je pošta. Godine 1880. podigli su Jevreji svoj hram, koji je porušen 1942.
Današnja zgrada Bijele džamije (ili Džedid džamija) sagrađena je 1881., a 1883. udaren je temelj katoličkoj crkvi.
11. avgusta 1886. podignuta je opštinska bolnica.
Aliaga Kučukalić sagradio je 1891. godine hotel „Posavnu“.
Godine 1899. Brčko je dobilo električno svjetlo.
Uporedo sa ekonomskim jačanjem Brčkog u XIX i XX vijeku stvoreni su uslovi za brži razvoj kulture i prosvjete. Pored tri mekteba, jedne medrese i srpske osnovne škole otvorena je 1885. i trgovačka škola.
Godine 1922. u Brčkom je otvorena niža gimnazija koja je 1929. godine pretvorena u građansku školu; 1923. godine otvorena je Trgovačka akademija.

BRČKO DISTRIKT

Od svog nastanka Brčko nosi obilježja multietničnosti i multikulturalnosti. Brčko je bilo jedino područje koje nije bilo riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Nakon dugotrajne arbitraže, konačno je nađeno rješenje.
Brčko distrikt je osnovan 8. marta 2000. godine. Distrikt je i dio Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.
Formiran je na području bivše općine Brčko, od koje je 48 % pripadalo Republici Srpskoj, a 52 % Federaciji Bosne i Hrcegovine. Brčko Distrikt ima samoupravnu administraciju pod suverenitetom države Bosne i Hercegovine.
Prema zadnjem popisu stanovništva (1991), općina Brčko je imala 87,332 stanovnika. Od toga 45 % su bili Bošnjaci, 25 % Hrvati, 21 % Srbi, 6% Jevreji i 3 % ostali.
Prema bivšem gradonačelniku Brčko Distrikta, Branku Damjancu, današnje stanovništvo se sastoji od :40% Srba, 39% Bošnjaka i 20%Hrvata. Teritorija Brčko Distrikata pokriva teritoriju od 208 km˛ i ima oko 80 000 stanovnika. Naselje Brčko ima 38 479 stanovnika.

Shabab
29-11-2007, 21:42
Ako dođe do rata, Bošnjacima bi bilo bolje da im ovaj ne vodi vojsku: Ismet Hadzic. (http://www.youtube.com/watch?v=qQ1LWKDfGEw) :laugh:

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Bosna je puna zivopisnih likova...pogledaj ovo...

http://www.youtube.com/watch?v=iZLiZdqIpsY&feature=related

Bosancherisimo
08-12-2007, 20:14
Hrvatska 928 g.

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/zemljopis_files/image001.jpg

Samo da priupitam..koliko godina je trajala ova okupacija Bosne od strane nam dragih susjeda..:D

a. 12 godina
b. 13 godina
c. 14 godina

Bosancherisimo
08-12-2007, 20:37
Lilium carniolicum var. bosniacum is a lily native to Bosnia and Herzegovina. In Bosnian, it is known as zlatni ljiljan (golden lily). It played an important part in history as a symbol of the medieval Bosnian state, sometimes in the form of a heraldic fleur-de-lis, and also as a modern symbol of the Republic of Bosnia and Herzegowina (until 1998).

As part of the Lilium carniolicum-complex, L. bosniacum has often been lumped and splitted and lumped again. Recent results of molecular studies [1] support it as an infraspecific taxon of Lilium carniolicum.

;)

LOTR
13-06-2009, 17:40
Uskoro će Bosna gorjeti! neka... treba razbiti antiruske planove, ovde u Bosni i hercegovini. Treba kurac u dupe dati američkim pederima a šaku u žvale... a potom- rakete, nuklearane. Previše su govna osilila. A Muslimane i Hrvate koji pristaju biti robovi NATOa nek Srbi sve 'išćeraju' iz Bosne, marš na traktorima u Hrvatsku! Tko god je za NATO - goni. goni!

http://otvoreniforum.com/showpost.php?p=46359&postcount=40

Nepoznati
15-06-2009, 11:28
Ako Muslimani uz potporu NATO napadnu RS? (http://otvoreniforum.com/showthread.php?t=4263)