PDA

View Full Version : Djecja literatura!

Lanterna
07-07-2008, 09:36
Sto ste citali kao djeca? Na cemu ste 'odrasli'?

Tko je vas junak iz knjiga...je li "malen kao lakat, veseo kao ptica ili hrabar kao Kraljevic Marko"...je li "imao frizuru uplasene macke" na prvom sudaru, je li bio u Parizu s Kokom ili je samo uzbunio Zeleni vrh? :D

Znate li gdje zivi "hrabra ceta harambase Jovanceta" ili zasto "peru" (s malim slovom) nitko nije htio za predsjednika? :p

Veselite li se ovim likovima i danas? Jesu li to i dalje vasi "heroji"? :)

piskavac
07-07-2008, 19:24
Sto ste citali kao djeca? Na cemu ste 'odrasli'?

Tko je vas junak iz knjiga...je li "malen kao lakat, veseo kao ptica ili hrabar kao Kraljevic Marko"...je li "imao frizuru uplasene macke" na prvom sudaru, je li bio u Parizu s Kokom ili je samo uzbunio Zeleni vrh? :D

Znate li gdje zivi "hrabra ceta harambase Jovanceta" ili zaasto "peru" (s malim slovom) nitko nije htio za predsjednika? :p

Veselite li se ovim likovima i danas? Jesu li to i dalje vasi "heroji"? :)

Sad će možda zvučat isfrizirano, ali meni se stvarno najviše svidio Mali princ. Mislim čak, da sam ga pročitao prije nego što sam ga trebao pročitati u školi i da kad sam ga prvi puta čitao da nisam niti znao da je to ustvari obavezna lektira. Poslije sam se toj knjizi još nekoliko puta vračao.

Lanterna
08-07-2008, 00:44
Sad će možda zvučat isfrizirano, ali meni se stvarno najviše svidio Mali princ. Mislim čak, da sam ga pročitao prije nego što sam ga trebao pročitati u školi i da kad sam ga prvi puta čitao da nisam niti znao da je to ustvari obavezna lektira. Poslije sam se toj knjizi još nekoliko puta vračao.

Princu sam se vratila kasnije, kad sam ga kao dijete citala - nista mi nije bilo jasno. Mislim da to i nije djecja knjiga, mozda vise za odrasle koji zaboravljaju da su nekad bili djeca. A mozda su u shumi...:D

Cekam da se forumashi prisjete dragih knjiga iz djetinjstva, da ne bi ispalo da se ovdje govori samo o mojoj biblioteci (vjeverici! :p)

feliks2
08-07-2008, 18:59
Kao dijete sam najviše volio Walta Disneya, zatim Pet prijatelja, pa kalsiku Twaina, braću Grim i Andersona, Saroyana, a od domaćih sam najviše volio Kušana i njegovog Koka.

Lanterna
08-07-2008, 19:06
Kao dijete sam najviše volio Walta Disneya, zatim Pet prijatelja, pa kalsiku Twaina, braću Grim i Andersona, Saroyana, a od domaćih sam najviše volio Kušana i njegovog Koka.

Vidim ja da se tu slabo citalo ispod pokrivaca, kad je mama ugasila svjetlo, a u prasku koji je susjeda donijela iz Trsta se taman dobivala lampica koja se natakne na knjigu! :D

Sjecam se da me knjiznicarka u skoli pocela ispitivati sadrzaj vracenih knjiga jer joj nikako nije bilo jasno da netko takvim tempom i toliko cita! :eek:

Migneon
08-07-2008, 22:04
Kušan, Lovrak, Ćopić, Antić, Vandot, Kästner, Grimm, Verne.
U pubertetu me je uzdrmao Salinger. Od pjesnika Rimbaud i Jesenjin.
Važno je i kada prava knjiga "legne" u pravo vrijeme. Ne prerano i ne prekasno.
Uglavnom djeca zamrze knjige jer ih se pogrešno forsira s preteškim štivom za svoju dob.
To je kontraefekt. Vjerujem da bi škola više učinila po tom pitanju da sasvim zabrani beletristiku, a naročito poeziju (kazna popravnog doma).

Stardust
08-07-2008, 22:31
Ježeva kućica, zatim Palčica, Grimm i Lafontaine basne urezale su se u pamćenje, a Koko je pak 'legao' u svim izdanjima !

Lanterna
08-07-2008, 22:57
Kušan, Lovrak, Ćopić, Antić, Vandot, Kästner, Grimm, Verne.
U pubertetu me je uzdrmao Salinger. Od pjesnika Rimbaud i Jesenjin.
Važno je i kada prava knjiga "legne" u pravo vrijeme. Ne prerano i ne prekasno.
Uglavnom djeca zamrze knjige jer ih se pogrešno forsira s preteškim štivom za svoju dob.
To je kontraefekt. Vjerujem da bi škola više učinila po tom pitanju da sasvim zabrani beletristiku, a naročito poeziju (kazna popravnog doma).

Kastner, to je Emil i detektivi, ako se ne varam. :misli:

Slazem se sto se tice lektire. Nama su u 8. razredu dali da citamo Anu Karenjinu i cudili se sto je svima bilo "glupo".
Pjesme pogotovo...buljis u one stihove i nista ti nije jasno.
Ocekuju od tebe Puskina...a tvoj domet je Antuntun ( u kojeg je malo neobican um...). :rolleyes:

Lanterna
08-07-2008, 22:59
Ježeva kućica, zatim Palčica, Grimm i Lafontaine basne urezale su se u pamćenje, a Koko je pak 'legao' u svim izdanjima !

Jezeva kucica je bila i uglazbljena...

Po sumi sirom, bez staze puta
Jezurka Jezic povazdan luta

Jastreb ga stuje, vuk mu se klanja
Zmija ga Sharkaaaaaa...po svu noc sanja

(tratatata...) :git:

- tako nekako je islo... :cool:

piskavac
10-07-2008, 14:11
Čovjećeee, kako mi je fora bio završetak "Koko u Parizu" kad se tip sjurio niz veeeelike stepenice i ispalo je da je sve to samo sanjao.

Ali vidim da se ne priča isključivo o dječjoj literaturi. Pa ću onda i ja dodati svoje.

Jules Verne, Arthur C. Clarke, nešto malo Isak Asimov, nešto malo Alberto Moravia - Rimljanka. Pjesnike nisam baš puno čitao iako bih trebao jer se i sam tu i tamo okušam u pisanju pjesama.

Kolibri
11-07-2008, 21:32
Vidim ja da se tu slabo citalo ispod pokrivaca, kad je mama ugasila svjetlo, a u prasku koji je susjeda donijela iz Trsta se taman dobivala lampica koja se natakne na knjigu! :D

Sjecam se da me knjiznicarka u skoli pocela ispitivati sadrzaj vracenih knjiga jer joj nikako nije bilo jasno da netko takvim tempom i toliko cita! :eek:

Bila je jedna knjiga koja se čitala dok mi se kapci ne bi zalijepili...
Tajna zelenog pečata.Ne mogu se sjetiti autora (mislim da je žensko).
I Strah u ulici lipa...sve "napeti" krimići...za sitne sate uz Jaffa kekse...
A Ježurku si dobro otpjevala....legenda!

Pred njim dan hoooooda
širi se strava
njegovim tragom putuje slava.
Tata -rata taaaaaa!

Lanterna
11-07-2008, 22:43
Pred njim dan hoooooda
širi se strava
njegovim tragom putuje slava.
Tata -rata taaaaaa!

Jednoga dana, vidjeli nismo
Jezic je kazu, dobio pismo
Debelo pismo, pricao Meca
Stiglo u torbi...postara Zeca

Adresa kratka
Slova...k'o jaja

Za druga Jeza na kraju gaja.... http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/nahrung/h030.gif

Kolibri
12-07-2008, 14:46
Jednoga dana, vidjeli nismo
Jezic je kazu, dobio pismo
Debelo pismo, pricao Meca
Stiglo u torbi...postara Zeca

Adresa kratka
Slova...k'o jaja

Za druga Jeza na kraju gaja.... http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/nahrung/h030.gif

Hoćemo dalje....

U pismu piše:
Ježurka brate, sanjam te često
i mislim na te.
Evo ti pišem iz kamenjara
guskinim perom .divno li šara.
Dođi na ručak u moju logu
požuri trkom, ne žali nogu.......:D

Možemo do sutra....dok svima ne dojadimo pa nas baniraju...:lol:

Bleach
13-07-2008, 08:17

Joj, da, da to je bio onaj Dash, pa unutra lampica!

Ja i oci izgubila s tim citanjem ispod pokrivaca:horor:

Bleach
13-07-2008, 08:19

Kojeg Disneya?

Slonic Dambo?

Lanterna
13-07-2008, 23:35
Kojeg Disneya?

Slonic Dambo?

To kad je Disney bio na tripu pa mu se pricinjavao leteci rozi slon? http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/tiere/d036.gif :D

Lanterna
13-07-2008, 23:37
Hoćemo dalje....

U pismu piše:
Ježurka brate, sanjam te često
i mislim na te.
Evo ti pišem iz kamenjara
guskinim perom .divno li šara.
Dođi na ručak u moju logu
požuri trkom, ne žali nogu.......:D

Možemo do sutra....dok svima ne dojadimo pa nas baniraju...:lol:

Sa punim loncem i masnim brkom
Cekat cu na te, pozuri trkom.

Moze mala pauza, pa cemo "mitraljirati" kad 'najmanje ocekuju'! :E: :p

Bleach
14-07-2008, 05:42
To kad je Disney bio na tripu pa mu se pricinjavao leteci rozi slon? http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/tiere/d036.gif :D

a kad Disney NIJE bio na tripu?

:D

Lanterna
23-07-2008, 14:43
a kad Disney NIJE bio na tripu?

:D

To je dobro pitanje...:tooth:

Nevezano za nadrogiranog Disneya...vec dugo razmisljam o vezi izmedju Otvorenog foruma i Carevog novog ruha...

Sto vi mislite, ima li tu kakvih poveznica? :misli:

Ako dozvoljavate...dodala bih mali natjecaj...vise ovako nagradna pitanja.

Imamo i nagrade...ali i za neznanje...antinagrade! :D

Kolibri
23-07-2008, 22:22
Za uvod :D:D:D

Jež se veseli. Na gozbu!-veli
Tu šale nema, hajd' da se sprema.
Ježurka Ježić lukavo škilji
priprema bodlje i svaku šilji.
-Ako bi usput došlo do boja
nek' bude spremna obrana moja....tata rata taaaaa

Ah...tko bi mogao biti tko u priči....?:misli:
Misliš hrv. verzija Sanaderov novi Rolex?:D
A OIF mali dečko koji viče..:.vidi, to je onaj skupi sat....!:E:Vidite? Vidite?

Šala, ne znam..da car nije majčica samouvjerena, samodopadna EU koja se bavi time da zayebe sve ostale tj. nije ju baš briga da nam bude bolje; brojni licemjeri, šugavi političari, dupeglavci koji spremno mašu glavama a nude guzice kao podanici samo da zadrže svoje stolice i mali iskreni dečko OIF koji u gomili viče :Pa ona vas iskorištava,laže i vara, radi budale od vas...zar ne vidite, zar ste slijepi...?:confused:
I zaključak...ljudska je glupost zaista nedokučiva i nedostižna....kako u Andersenovoj priči tako i u našoj stvarnosti...samo što se ono zbilo u davna davna vremena a nas zlo tek čeka...:mad:

Nemam trenutno bolju ideju ovako iznebuha prije spavanja...:kava:
Ili je poveznica puno dubokoumnija a ja dobivam antinagradu?
(Zašto nemam smajlića koji pije prošek umjesto kave?)

Stardust
24-07-2008, 12:06

Šala, ne znam..da car nije majčica samouvjerena, samodopadna EU koja se bavi time da zayebe sve ostale tj. nije ju baš briga da nam bude bolje; brojni licemjeri, šugavi političari, dupeglavci koji spremno mašu glavama a nude guzice kao podanici samo da zadrže svoje stolice i mali iskreni dečko OIF koji u gomili viče :Pa ona vas iskorištava,laže i vara, radi budale od vas...zar ne vidite, zar ste slijepi...?:confused:
I zaključak...ljudska je glupost zaista nedokučiva i nedostižna....kako u Andersenovoj priči tako i u našoj stvarnosti...samo što se ono zbilo u davna davna vremena a nas zlo tek čeka
Nemam trenutno bolju ideju ovako iznebuha prije spavanja...

Već sam te predložio dole na topik što se maštali kao djeca!

Ni Ćopić ti neće biti do koljena:cool:

Forumaši OIF-a bi ozbiljno trebali porazmisliti o (anti)nagradi! :) Ili, sve u fond za malu djecu :eek:

Nepoznati
24-07-2008, 12:50
Za uvod :D:D

I zaključak...ljudska je glupost zaista nedokučiva i nedostižna....kako u Andersenovoj priči tako i u našoj stvarnosti...samo što se ono zbilo u davna davna vremena a nas zlo tek čeka...:mad:

Nemam trenutno bolju ideju ovako iznebuha prije spavanja...:kava:

haj' poj' spat više!:D Oli vas je lupilo nadahnuće? Ili mokra čarapa!:p

Nepoznati
24-07-2008, 12:51
To je dobro pitanje...:tooth:

Nevezano za nadrogiranog Disneya...vec dugo razmisljam o vezi izmedju Otvorenog foruma i Carevog novog ruha...

Sto vi mislite, ima li tu kakvih poveznica? :misli:

Ako dozvoljavate...dodala bih mali natjecaj...vise ovako nagradna pitanja.

Imamo i nagrade...ali i za neznanje...antinagrade! :D

Stvarno?:misli: Ima li kakvih 'poveznica' između OIF-a i 'carevog novog ruha'?:D:kava:

Lanterna
25-07-2008, 09:35
Stvarno?:misli: Ima li kakvih 'poveznica' između OIF-a i 'carevog novog ruha'?:D:kava:

Sto? Zar je car gol...?:eek: ;)

A eno glupani se dive vrsnom tkanju i predivnim sarama nepostojece odjece koju su strucno izradili vrsni tkalci...prebiruci po - zraku.
Sjecam se slike iz slikovnice...tkalci kao "rade"...a na stroju nicega...

Al rade...dan i noc... :D

Magla...

Velika mudrost je skrivena u toj prici. :cool:

Lanterna
25-07-2008, 09:45

Pregleda bodlje...kolegice! :D

A sad te molim za pomoc:

Suncani krug se u zenit digo
kad je jezurka do lije stigo

* some text missing *

...ne sjecam se sta je bilo na vratima..

Otpoce rucak caroban, bajni
I jez i lija od masti sjajni
Jelo za jelom, samo se nize
Jezurka cesto zdravicu dize

(jez)"u zrdavlje Lije i njene kuce"
(lija)" za pogibiju lovceva Zuce"

Nize se rucak cetverosatni...zategnut trbuh k'o bubanj ratni!

Moze i netko drugi nadopuniti, ako se sjeca...to nek bude uvod u natjecanje u poznavanju djecje literature. Da mi vidimo tko je citao...a tko zabushavao! :rolleyes:

Kolibri
25-07-2008, 16:09
pred kućom-logom kamenog zida
Ježurka Ježić svoj šešir skida.
Klanja se , smješka, kavalir pravi
biranom frazom lisicu zdravi:
Dobar dan Lijo, vrlino čista
klanjam se tebi sa bodlja trista
nek perje pijetla krasi tvoj dom,
kokoš nek sjedi u loncu tvom.
Guskino krilo-lepeza tvoja
a jastuk meki patkica koja.
Živjela vječno u miru, sreći
nikada lavež ne čula pseći.
I još ti ovo na kraju velim:
Ja sam za ručak-trbuhom cijelim!

Budući je bilo :Kolibri, sjedi -jedan! :mad: štreberi se odmah idući sat javljaju za ispravak...:D
Ali ima i prije greškica....da ispravljamo?Ili im je ovo dosta za opće znanje?:misli:
Ili im je ovo dosta da POLUDE!!!:lol:

Što se tiče Carevog novog ruha ...da malo serviramo sadržaj za pomoć?
Ili svima dijeliš jedinice?
A ljetni raspust?:kava:

Lanterna
25-07-2008, 16:18
pred kućom-logom kamenog zida
Ježurka Ježić svoj šešir skida.
Klanja se , smješka, kavalir pravi
biranom frazom lisicu zdravi:
Dobar dan Lijo, vrlino čista
klanjam se tebi sa bodlja trista
nek perje pijetla krasi tvoj dom,
kokoš nek sjedi u loncu tvom.
Guskino krilo-lepeza tvoja
a jastuk meki patkica koja.
Živjela vječno u miru, sreći
nikada lavež ne čula pseći.
I još ti ovo na kraju velim:
Ja sam za ručak-trbuhom cijelim!

Budući je bilo :Kolibri, sjedi -jedan! :mad: štreberi se odmah idući sat javljaju za ispravak...:D
Ali ima i prije greškica....da ispravljamo?Ili im je ovo dosta za opće znanje?:misli:
Ili im je ovo dosta da POLUDE!!!:lol:

Što se tiče Carevog novog ruha ...da malo serviramo sadržaj za pomoć?
Ili svima dijeliš jedinice?
A ljetni raspust?:kava:

Ma kakve jedinice???? :horor: Prvo moramo vidjeti tko sta zna...da prilagodimo gradivo. :kava:

Greskice nisu toliko bitne, nego bas taj stih "pregleda bodlje" mi je ostao u sjecanju posto sam kao dijete zamisljala jeza kako se okrece...proucava bodlju po bodlju...i naravno - silji ih siljilom za olovke! :lol:
Eto...toliko o djecjoj masti! :D

Hvala na dopuni! :)

feliks2
26-07-2008, 22:28
PAČIJA SKOLA

“Jeste l' čuli, kumo,
Vjerujte, bez šale -
Otvara se škola
Za pačiće male.

Tako je i bilo,
Vjerujte, bez šale -
Otvorila s' škola
Za pačiće male.

Svi pačići došli,
Na skamijam' stoje;
Stari patak metno
Naočare svoje.

Sve ih je upiso
U katalog, male,
Pa ih je prozivo -
Vjerujte, bez šale.

Pa se onda šeto
S ozbiljnošću krutom;
Učio ih, učio
I knjigom i prutom.

Učio ih, učio
Od srijede do petka,
Al' se nisu odmakli
Dalje od početka.

Nije bilo uspijeha
Učiteljskom trudu,
Cijela muka njegova
Ostade zaludu.

Ništa više ne nauči
Pačurlija ta,
Nego što je i prije znala:
Ga, ga, ga, ga, ga!

Lanterna
27-07-2008, 08:49
PAČIJA SKOLA

“Jeste l' čuli, kumo,
Vjerujte, bez šale -
Otvara se škola
Za pačiće male.

Tako je i bilo,
Vjerujte, bez šale -
Otvorila s' škola
Za pačiće male.

Svi pačići došli,
Na skamijam' stoje;
Stari patak metno
Naočare svoje.

Sve ih je upiso
U katalog, male,
Pa ih je prozivo -
Vjerujte, bez šale.

Pa se onda šeto
S ozbiljnošću krutom;
Učio ih, učio
I knjigom i prutom.

Učio ih, učio
Od srijede do petka,
Al' se nisu odmakli
Dalje od početka.

Nije bilo uspijeha
Učiteljskom trudu,
Cijela muka njegova
Ostade zaludu.

Ništa više ne nauči
Pačurlija ta,
Nego što je i prije znala:
Ga, ga, ga, ga, ga!

Jos jedna poveznica sa OIFom! :D Tj. onima koji citulje...citulje...i nista ne nauce...:D

Mudra li je ta djecja literatura. :cool:

Kolibri
29-08-2008, 15:38
A ja mislila dok se vratim već će se razriješiti klupko i otkriti veo tajne Carevog novog ruha?:D:kava:

Nepoznati
31-08-2008, 17:45
A ja mislila dok se vratim već će se razriješiti klupko i otkriti veo tajne Carevog novog ruha?:D:kava:

Eto nije još...:D

Lanterna
31-08-2008, 22:26
Eto nije još...:D

Sta ono moramo? :misli: Prepricati sadrzaj? :p

Lanterna
18-09-2008, 04:43
Predstavljeni klasici Ivane Brlić Mažuranić

http://www.javno.com/hr/kultura/clanak.php?id=183343

http://www.javno.com/slike/slike_3/r1/g2008/m09/y182461196755257.jpg
PROFILOVA BIBLIOTEKA
Predstavljeni klasici Ivane Brlić Mažuranić
Profilova biblioteka lektira predstavila je u povodu 70. obljetnice smrti Ivane Brlić Mažuranić dva klasika dječje književnosti.Klasici dječje književnosti "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" i "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, tiskanih u izdanju novopokrenute Profilove biblioteke lektira, predstavljeni su danas u Društvu hrvatskih književnik a u povodu 70. obljetnice smrti te hrvatske književnice.

Nova izdanja su književno, likovno i metodički "presvučeni" klasici, kazala je na predstavljanju Lidija Dujić, urednica bibilioteke. Pojasnila je kako to znači da se autentičan Brlićkin tekst pokušao približiti ovom vremenu, a interveniralo se "ako je baš bilo neophodno". Pri tome je uredništvo konzultiralo jezikoslovce, a dopušteno je bilo dotaći samo pravopis, obzirom da su knjige s početka prošloga stoljeća. Obje knjige na kraju imaju metodički praktikum namijenjen učenicima, učiteljima i roditeljima, s pričom prilagođenom i ispričanom svakome na drugačiji način. Učiteljima se nude radionice, projekti i tekst koji se može cijele godine raditi na različit način, zaključila je Dujić.
Ilustratorica "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" je Veronika Bauer, a "Priča iz davnine" Zdenko Bašić koji je kazao kako je pokušao uspostaviti most između dva vremena, priču približiti na suvremen način te zadržati tradicijski odnos.
Skepticna sam prema novim izdanjima, pogotovo onima koji povezuju ''trendove", mada mogu biti izvrsno napravljeni. Je li netko (ok, ok...niste vise djeca, TKO TO JOS CITA??? :nud:) mozda imao prilike vidjeti knjige?

Ilustracije su izrazito bitne, buduci da sugeriraju kako odredjeni, opisani lik izgleda. Malo ce koje dijete nakon sto je vidjelo ''nacrtanog'' Hlapica ili nekog drugog malog junaka, zamisljati "svoju verziju". :p