PDA

View Full Version : Tko sam ja?

Jun
03-06-2007, 19:34
Lutka od soli

Lutka od soli putovala je tisuće milja zemljom želeći saznati tko je, sve dok naposljetku nije stigla do mora. Bila je oduševljena tom čudnom vodom u stalnom kretanju koja je bila posve drugačija od svega što je do tada vidjela.
"Tko si ti?" upita Lutka od soli more.
More odvrati: "Uđi i vidi sama!"
Na to, Lutka ugazi u more. Što je više ulazila, sve se više topila da bi na kraju od nje ostalo još samo malo...
Prije nego nesta i posljednjeg dijela, Lutka zadivljeno poviče: "Sad znam tko sam!"

A. de Mello

Tko sam ja?

Kada žedni dođu do vode? Kojim Putem?

Kako vi ovo vidite?

Možda saznajemo odgovor na to pitanje tek kad ga predamo. Ja.;)

sufija
03-06-2007, 19:43
Lutka od soli

Lutka od soli putovala je tisuće milja zemljom želeći saznati tko je, sve dok naposljetku nije stigla do mora. Bila je oduševljena tom čudnom vodom u stalnom kretanju koja je bila posve drugačija od svega što je do tada vidjela.
"Tko si ti?" upita Lutka od soli more.
More odvrati: "Uđi i vidi sama!"
Na to, Lutka ugazi u more. Što je više ulazila, sve se više topila da bi na kraju od nje ostalo još samo malo...
Prije nego nesta i posljednjeg dijela, Lutka zadivljeno poviče: "Sad znam tko sam!"

A. de Mello

Tko sam ja?

Kada žedni dođu do vode? Kojim Putem?

Kako vi ovo vidite?

Možda saznajemo odgovor na to pitanje tek kad ga predamo. Ja.;)

Ko je taj A.de Mello?

Mudar neki čovjek.

Ima jedna priča koja govori o skupini ptica koje moraju prijeći 7 velikih planina da bi došle do konačnog odredišta spasenja ( prepričavam ). I sad ptice krenu na taj put, a cilj kojeg trebaju pronaći ,jedna je ptica koja se zove ( kada se prevede naziv te ptice dobije se broj od 40 ptica- nešto kao "četrdesetptica".)
I sad ti one preko sedam gora i raznih iskušenja idu da pronađu tu jednu pticu koja ih treba spasiti okova ovog svijeta ili tak, nekak.
Na tom putu neke su ptice uginule, uglavnom, na odredište je stiglo njih 40. Kada su podigle pogled da vide tu jednu pticu, ugledale su sebe.

Jun
03-06-2007, 22:12
ANTHONY DE MELLO, S.J. bio je ravnatelj Sadhana Instituta za pastoralno savjetovanje u Poona-i, Indija. Kao član bombajske isusovačke provincije bio je naširoko poznat u englesko i španjolsko govorećim zemljama po svojim duhovnim vježbama, radionicama, seminarima o molitvi, terapeutskim tečajevima - po radu s kojim se po cijelom svijetu bavio više od osamnaest godina. Iako je 1987. iznenada umro, ostavlja nam bogato naslijeđe duhovnog učenja u svojim pisanim i snimljenim djelima

Pokušala sam kopirati iz Svjesnosti ovaj dio, ali mi nikako ne prihvaća attachment.
Zato imamo google.:D

http://www.demello.org/images/demello1.jpg

Netko tko je nekad vodio Kongregaciju za nauk vjere je njegova djela na neki način osudio. Kasnije je procijenjeno da njegova djela ipak nisu u suprotnosti s kršćanskim vjerovanjem i da ne čine nikakvu štetu, a i dotični je promijenio ime u Benedikt XVI.:D

Evo još malo, na temu, iz Svjesnosti:

Ako imate sreće i ako su vam bogovi naklonjeni ili ako ste blagoslvoljeni Božjom milošću (upotrijebite teološki izraz koji želite), mogli biste iznenada shvatiti tko je "ja" i više nikada nećete biti isti, nikada. Ništa vas više neće moći ražalostiti i nitko vas više neće moći povrijediti. Nikoga i ničega se više nećete bojati. Nije li to nešto jedinstveno? Živjet ćete kao kralj ili kao kraljica. To je pravi kraljevski život, a ne ona glupost kad vam. npr. izađe slika u novinama ili kada imate puno novaca. To je obična trulež. Nikoga se ne bojite zato što ste savršeno zadovoljni time što ste nitko.

Jun
03-06-2007, 22:16
Pisano je da moraš izgubiti sebe da bi našao sebe. :)